Samfundsfag

økonomisk vækst.... er det korrekt?

05. juni 2012 af kysss - Niveau: C-niveau

hvad er økonomisk vækst? jeg har svaret følgende, men er det forstået korrekt?

Økonomisk vækst: er velstand i et land og ønskes af alle lande. Økonomisk vækst skabes ved en stigende produktion af vare, som kan give befolkning en rimelig levestandard og øget velstand. økonomisk vækst måles gennem værdien af et lands samlede produktion, der opgøres i Bruttonationalprodukt BNP. BNP er et lands samlede produktionsresultat i en given periode, oftest et år eller et kvartal. I DK taler vi økonomisk vækst, hvis der er en stigning på 2 % i BNP.
Væksten er et udtryk for udvikling, hvis vores udvikling er for langsom, risikerer vi at blive udkonkurreret af andre lande, og det kan true vores velstand på længere sigt. Væksten er godt for beskæftigelsen, fordi den modvirker arbejdsløsheden, skaber højt forbrug, hvilket kan give større import fordi vi får flere penge mellem hænderne, så køber vi flere importvarer, f.eks. biler. Men økonomisk vækst må ikke blive for høj, det kan nemlig give risiko for inflation (stigende priser på varer og arbejdskraft). Inflation hæmmer vores eksport, da de høje priser, gør det sværere at sælge vores varer i udlandet. Samtidig stiger importen, fordi vi køber billige varer i udlandet. Dette resulterer i stigende import og faldende eksport, vi får negativ betalingsbalance som medfølger udlandsgæld. Underskud i betalingsbalance i et år er ikke særlig farligt, men hvis den fortsætter medfølger det større gæld og høje renter.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. juni 2012 af JonasKbh (Slettet)

Det er ok, men der er ikke nogen direkte sammenhæng mellem økonomisk vækst og velstand/levestandard. Det er USA og en del afrikanske lande fremragende eksempler på.


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. juni 2012 af Walras

Der er mange "men...hvad nu hvis" i stykket, for du har for det meste ret i dine postulater, men sandhedsværdien hviler på et sæt antagelser (oftest om, hvordan den økonomiske vækst er skabt), der absolut ikke er trivielle, og som, hvis de ændres, kan være årsag til, at din hele fremstilling bryder sammen.

Kan øget produktivitet og deraf medfølgende økonomisk vækst nogensinde være skidt?

Desuden er #1 inde på et relevant emne. Når økonomisk vækst ophøjes og forherliges, er det med udgangspunkt i en økonomi-teoretisk tanke om, at efficiens (effektivitet) er værd at stræbe efter. I Danmark er det om muligt en sandhed, at dette vil forbedre levevisen, da ligheden er stor, hvorfor økonomisk vækst vil komme de fleste til gode. I andre lande kan uligheden betyde, at økonomisk vækst kun influerer på enkeltes levevis, og så er BNP-vækst ikke en særlig god proxy for forøget og bedret levevis. 


Skriv et svar til: økonomisk vækst.... er det korrekt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.