Matematik

Gravitationsloven

05. juni 2012 af Supermannn1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa ! :) 

 

Jeg skal lave et eksempel ud fra dette , til mundtlig årsprøve i matematik :) Men jeg kan simpelthen ikke lave et eksmepl + forklaring :/ 

 

 

Gravitationsloven der siger at tiltrækningskraften F mellem to legemer er ligefrem proportional med hver af legemernes masse m1 og m2 og omvendt proportional med kvadratet på afstanden r imellem dem.

 

to mænd vejer 70kg og 80kg  og de falder afstaden 10

Hedder den så

f=70*80/10     eller hvordan skal det gøres :) ?  


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. juni 2012 af Saraphim (Slettet)

For det første udtaler loven sig om med hvilken kraft de tiltrækker hinanden pga. deres respektive masser. For det andet siger loven, at kraften har den proportionalitet med de forskellige størrelser, som du nævner, men ikke at den er _lig_ dit udtryk (for at lighedstegnet skulle være korrekt ville du skulle gange med gravitationskonstanten G.) Du nævner i øvrigt selv kvadratet af afstanden, men du har glemt at kvadrere din afstand. Ellers er det korrekt


Svar #2
05. juni 2012 af Supermannn1 (Slettet)

hvordan ved jeg hvad G er ? 

 

Skulle den så være G*70*80/10=F ? 

 

Skal have lavet den til en ligning hvor begge proportionaliter indgår ? :O 

 

For der ikke så meget ligning over det jeg har skrevet :) ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. juni 2012 af Saraphim (Slettet)

G er cirka 6.674*10−11 N m2 kg−2. Du har stadig glemt at kvadrere afstanden. 102 = 100. Proportionaliteterne indgår i din ligning (når du har husket at kvadrere afstanden.) En omvendt proportionalitet er netop "noget i nævneren". Altså, når afstanden stiger, bliver kraften svagere. Når masserne stiger, bliver kraften større.


Svar #4
05. juni 2012 af Supermannn1 (Slettet)

G*70*80/10^2=F

 

Så evt. til mundtlig prøve fortæller jeg bare informationen fra før :) 

 

Og siger jeg noget i stil med  når afstanden stiger, bliver kraften svagere. Når masserne stiger, bliver kraften større :) også fortæller jeg lige hvad der er ligefrem/omvendt og hvad der er kvadratet osv :) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2012 af Saraphim (Slettet)

Just præcis.


Svar #6
05. juni 2012 af Supermannn1 (Slettet)

Lækkert !  mange tusinde tak for hjælpen !! :D


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. juni 2012 af charlie111 (Slettet)

Jeg må lige gøre opmærksom på at de ikke falder afstanden 10, men afstanden imellem dem er 10 !


Skriv et svar til: Gravitationsloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.