Matematik

HASTER! cosinus

11. juni 2012 af Sinimini (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg skal lære at bevise cosinusrelationerne, og jeg kan godt gøre det for en spidsvinklet trekant, men ikke for en stumpvinklet. Jeg går i stå, der hvor man skriver det der med 180-C og C, og at man tegner dem i enhedscirklen.

I nedenstående link(video), tegner hun det på et tidspunkt, og jeg kan ikke forstå, hvad hun mener med symmetri.

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=FUOFl-52JCY&NR=1

Jeg kan heller ikke så, hvorfor vinkel C og 180-C ikke giver 180 tilsammen..Nogen der vil hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis vinkel A er spids, kan man se på de stykker, x og (b-x), hvori højden hb fra B deler siden b , og man har da af Pythagoras anvendt på de to retvinklede trekanter, hvori hb deler trekant ABC, at

x2 + hb2 = c2

(b-x)2 + hb2 = a2  , eller

b2 + x2 -2bx + hb2 = a2 , eller (ved at bruge den første ligning)

b2 + c2 -2bx = a2 ,

og da x = c·cos(A) , fås da

a2 = b2 + c2 - 2bc·cos(A) .

Hvis vinkel A er stump, falder højden hb uden for trekanten, og højden danner da to retvinklede trekanter -- en med kateter x og hb og hypotenuse c, og en med kateter (b+x) og hb og hypotenuse a, hvorfor vi har

x2 + hb2 = c2

(b+x)2 + hb2 = a2 , hvoraf vi får

b2 + c2 +2bx = a2

Vi har i dette tilfælde, at x = c·cos(180º-A) = -c·cos(A), hvorfor vi igen får

a2 = b2 + c2 - 2bc·cos(A)


Svar #2
11. juni 2012 af Sinimini (Slettet)

Tusind tak ;)


Skriv et svar til: HASTER! cosinus

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.