Matematik

faktorisering af højere polynomier

19. juni 2012 af 282726 (Slettet)

Jeg skal til den mundtlige eksamen i mat komme inde på polynomier af højere grad, og der tænker jeg, at det ville være sjovt at snakke om dem i forhold til faktorisering af dem. Jeg er med på, hvordan udtrykket for polynomier ser ud med n som højeste potens osv. Jeg kan desværre ikke rigtig finde noget i min bog omkring faktorisering af dem over 2. grads, er der nogen der kan hjælpe med at vise og forklare hvordan det fungerer?

 

 

venlig hilsen

Line


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man kan vise, at ethvert polynomium med reelle koefficienter kan faktoriseres i faktorer af formen (x - α) eller (x2 + βx + γ), med reelle koefficienter; men for polynomier af grad større end 4 findes der ingen generel formel for beregningen af disse koefficienter.

Hvis man kan gætte en rod α i et forelagt polynomium, kan man foretage polynomiers division ved at dividere polynomiet med (x - α) og derved nå frem til et nyt polynomium af lavere grad end det oprindelige polynomium.


Svar #2
19. juni 2012 af 282726 (Slettet)

så det vil sige at hvis jeg har et 3.grads, skal det så have tre rødder for at jeg kan bruge a*(x-r1)*(x-r2)*(x-r3)   (eller er det kun for 2.grads, at jeg kan bruge den?) jeg går ud fra, at det er den du mener med (x-alfa) som jeg har lært på den anden form ? :)

 

kunne du evt. give et eksempel på et polynomium, hvor der divideres med (x-alfa)?

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det var en faktorisering af den art, jeg mente. Man skal dog være opmærksom på, at rødderne i et 3.-gradspolynomium med reelle koefficienter ikke nødvendigvis alle er reelle.

Tag for eksempel 3.-gradspolynomiet p(x) = x3 + x2 + x -3 . Her ser man, at summen af alle koefficienterne er lig med 0, hvor 1 er en rod i polynomiet, dvs. vi kan skrive

p(x) = x3 + x2 + x -3 = (x -1)·(x2 + bx + c) , der ved udregning giver

                                   = x3 + (b-1)x2 + (c-b)x -c ,

så viser, at b-1 = 1 , og -c = -3, hvorfor b = 2, c = 3, dvs

p(x) = x3 + x2 + x -3 = (x -1)·(x2 +2x +3) ,

men polynomiet x2 +2x +3 har ingen reelle rødder, da dets diskriminant er < 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. juni 2012 af Andreww (Slettet)

Udover #1, så er der en alternativ forklaring her:

http://da.wikipedia.org/wiki/Polynomium


Svar #5
19. juni 2012 af 282726 (Slettet)

okay jeg kan godt se, at rodden er 1 og (x-1)    men hvorfor bruges også (x^2 + bx + c) ? er det for at skrive det om til et "mindre" polynomium?

= x3 + (b-1)x2 + (c-b)x -c  i denne omskrivning har jeg lidt svært ved at gennemskue hvorfor (b-1)  og (c-b)?

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Som nævnt kan man ikke altid faktorisere et polynomium med reelle koefficienter i faktorer af den lineære form (x -rk); men man kan altid faktorisere det i en kombination af faktorer af formen (x - rk) og (x2 + bx +c) .

Når det er vist, at x = 1 er en rod i polynomiet x3 + x2 + x -3 , kan dette da skrives på formen

x3 + x2 + x -3 = (x -1)·(x2 + bx + c) ,

og ganger man højresiden ud, får man x3 + (b-1)x2 + (c-b)x -c . Ved at sammenligne med det oprindelige polynomium x3 + x2 + x -3 , aflæser man så ligninger til bestemmelse af b og c.


Svar #7
19. juni 2012 af 282726 (Slettet)

der er stadig lidt jeg ikke lige kan se hvordan hænger sammen :-)

 

de x^3 kommer af de x*x^2

de (b-1)*x^2 kan jeg ikke lige se hvordan de findes frem til

samt (c-b)x- leddet

-c kommer af de -1*c

 

og hvordan du ser at  b-1 = 1 , og -c = -3, hvorfor b = 2, c = 3

 

og lige et spørgsmål til, når du så er kommet frem til p(x) = x^3 + x^2 + x -3 = (x -1)· (x^2 +2x +3) så kigger du kun på 2.grads polynomiet  x^2 + 2x + 3    bruges de (x-1) herefter til noget? altså i forhold til 3.grads. Eller sagt på en anden måde, hvad er det, jeg kan aflæse ud af (x-1) * (x^3 + 2x + 3)

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man udregner (x -1)·(x2 + bx + c) ved at udnytte, hvorledes man ganger to flerleddede størrelser med hinanden: hvert led i den ene størrelse ganges med hvert led i den anden størrelse. Derfor har man

(x -1)·(x2 + bx + c) = x·x2 + x·bx + x·c -1·x2 -1·bx -1·c

                                = x3 +bx2 + cx
                                          -x2  - bx  -c

                                = x3 + (b-1)·x2 + (c-b)·x -c

Når man så har etableret faktoriseringen

p(x) = x3 + x2 + x -3 = (x -1)·(x2 +2x +3)

kan man benytte denne til at løse ligningen p(x) = 0 , idet nulreglen da giver

p(x) = 0 ⇔ x3 + x2 + x -3 = 0 ⇔ (x -1)·(x2 +2x +3) = 0 ⇔ x -1 = 0 ∨ x2 +2x +3 = 0 ⇔ x = 1 ∨ x2 +2x +3 = 0

Man kan nu benytte løsningsmetoderne for 2.-gradsligninger til at indse, at ligningen x2 +2x +3 = 0 ikke har nogen reelle rødder, hvorfor x = 1 er den eneste reelle rod i ligningen p(x) = 0 .


Svar #9
22. juni 2012 af 282726 (Slettet)

Mange tak for hjælpen :) Jeg havde lige en anden eksamen der skulle overståes inden jeg nåede at kigge på det igen, men det hele giver mere mening nu.


Skriv et svar til: faktorisering af højere polynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.