Matematik

Parabler

20. juni 2012 af Lisapiigen (Slettet)

Hej alle sammen jeg sidder og læse til eksamen og blev i tvivl om parablens konstanter.

c: kan aflæses og er skæringen med y-aksen.

a: fortæller om parablen er glad eller sur.

b: ? jeg er virkelig i tvivl og håber der en, som kan forklare mig betydningen af b. :)

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

b angiver hældningen af tangenten til parabelen i punktet (0 , c) .


Svar #2
20. juni 2012 af Lisapiigen (Slettet)

Ok er der et bevis for det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis f(x) = ax2 + bx + c, skulle det være let at vise, at f '(0) = b .


Svar #4
21. juni 2012 af Lisapiigen (Slettet)

Det lyder måske dumt - men har en parabel en start og en slutning/et stop? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, en parabel har ingen start eller slutning. Den fortsætter i det uendelige på hver side af sit toppunkt.


Svar #6
21. juni 2012 af Lisapiigen (Slettet)

Ok det tænkte jeg nok. 

Jeg sidder og arbejder med beviset for toppunktsformlen og det går fint. Men nu er jeg blevet i tvivl for i delen, hvor man skal finde y-koordinaten (-d/4a).
Jeg er nået til (-b2+4ac) / (4a), men kan ikke forstå hvordan -b2+4ac kan blive til -d, da d = b2-4ac og altså ikke -b2-4ac. Fortegnet er forkert og kan ikke huske om der er noget man kan gøre for at ændre det?? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

d er jo, som du skriver, lig med b2 -4ac , hvorfor

-d = -(b2 -4ac) = -b2 +4ac

og det er jo netop det, der indgår i dit udtryk for toppunktets y-koordinat, hvorfor yT = -d / (4a) .


Svar #8
21. juni 2012 af Lisapiigen (Slettet)

Super tak skal du have. :)


Skriv et svar til: Parabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.