LaTeX

Hjælp til latex

03. juli 2012 af bonzoadam (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal starte på KU efter sommerferien og vil gerne lære at anvende latex inden.

Jeg har behov for ca. 10 timers undervisning af en arfaren latexbruger.

Jeg vil betale mellem 150 og 200 kr i timen. Undervisningen skal helst foregå efter 28 juli.

Jeg bor i københavnsområdet, men er åben for skypeundervisning hvis det kan gøres på den måde?

VH


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. juli 2012 af daleif (Slettet)

Jeg synes lidt at det er spildt af tid og penge. De fleste andre kan jo heller ikke LaTeX når de begynder. Start med min LaTeX-bog og start med at skrive nogle matematik opgaver ind. Det er sådan de fleste starter med at lære LaTeX. Går du i stå så smid et spørgsmål.


Svar #2
03. juli 2012 af bonzoadam (Slettet)

Jeg er igang med din bog og "The not so short introduction":-).

 

De er rigtig gode og brugbare men efter to dage er jeg nået til at kunne følgende kode

 

\documentclass{article}

\usepackage[utf8]{inputenc}

\usepackage[T1]{fontenc}

\usepackage[danish]{babel}

\usepackage{verbatim}

\begin{document}

Small is beautiful.

\begin{comment}

ikke så let

\end{comment}

og nu skinner solen ikke mere

\end{document}

 

som TeXworks godt vil skrive men hvis jeg prøver i Terminal

 får jeg følgende meddelse:

 

 

Last login: Tue Jul  3 11:12:10 on ttys000 Brugers-MacBook:~ bruger$ pdflatex eks16.tex This is pdfTeX, Version 3.1415926-2.3-1.40.12 (TeX Live 2011)  restricted \write18 enabled. entering extended mode ! I can't find file `eks16.tex'. <*> eks16.tex               (Press Enter to retry, or Control-D to exit) Please type another input file name:    og jeg har gemt det som eks16.tex på mit skrivebord.   Så er det bare man bliver lidt frustreret og villig til at betale alt for mange penge for HJÆÆÆLP:-)    

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
03. juli 2012 af daleif (Slettet)

(1) jeg er ikke den store fan af not so short, især ikke matematikken

(2) ligger eks16.tex i den folder, jeg tvivler? du kan liste med ls -l, du skal sikkert skifte til Desktoppen først, prøv med

cd Desktop
ls -l

så burde du kunne se filen. Husk at øvelsen med at bruge en terminal, primært er for at lære folk at overleve hvis deres editor går i ged.

(3) som nybegynder jeg jeg også anbefale at du tager et kig på editoren TeXMaker, den hjælper dig noget mere end TeXWorks gør.


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. juli 2012 af RoberDølhus (Slettet)

Nu ved jeg ikke om det er et krav i bruger LaTeX i den "hårde" form, men der findes massere glimerende lettere "what you see is what you mean" editor alternativer til den hardcore "LaTeX", - de minder (lidt) om word når man skriver, men givet et output som 100% ser ud om "rigtig" LaTeX.

Kig evt på: 
1) LyX (gratis)

2) Scientific workplace

Hvis du absoult vil have LaTeX i den hardcore version så er Daleif's bog den rette at starte med. Den er velskrevet og godt forklaret.


Svar #5
03. juli 2012 af bonzoadam (Slettet)

(1) så er det nok ikke den jeg skal bruge når jeg skal læse mat. ( din ryger med på ferien)

(2) øøøh hvad betyder du kan liste med ls-l ( afslører nok her at jeg ikke har meget forstand på det her)

(3) er installeret nu( prøver mig frem med en mat opgave) er det så korrekt forstået at jeg skriver således:

 

\documentclass{article}

\usepackage[utf8]{inputenc}

\usepackage[T1]{fontenc}

\usepackage[danish]{babel}

\usepackage{amsmath, amssymb, bm, mathtools}

\begin{document}

OG HER LAVER JEG SÅ NOGET MAT

\end{document}


 

VH og tak for hjælpen


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. juli 2012 af daleif (Slettet)

#4: jeg vil ikke anbefale Lyx eller SciWorkplace jeg synes de er rene spild af tid. Man er meget begrænset af det interface de stiller tilrådighed. Specielt kan man have svært ved at udveksle filer med andre især fordi de har besvær med at importere generelle LaTeX filer.

#5:

(2) hvis du på din Mac skriver 'ls mellemrum minus l' i.e. 'ls -l' så lister Mac indholdet af en folder. Så kan man tjekke om man står i den folder som indeholder den fil man leder efter.

(3) du mangler noget:

\documentclass[a4paper]{article}

vi er i DK, vi bruger A4 papir, ellers bliver det amerikansk papirformat, hvilket printerne sjældent er glade for. Ellers er det helt korrekt.

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. juli 2012 af RoberDølhus (Slettet)

#6

Du har jo i bund og grund ret.

Men fordelen er (efter min mening) indlæringskurven er meget lettere, og mindre teknisk - alt sammen noget der vil tiltale visse folk. Desuden fungerer både LyX og Scientific (efter min mening) bedre end Microsoft Word, og leverer et langt flottere resultat.


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. juli 2012 af daleif (Slettet)

#7

Ja, men jeg har også talt med flere brugere af Lyx som har endt med at sidde og kode LaTeX-kode inden i Lyx fordi den ikke kunne det de havde brug for.

Man kan sagtens bruge Lyx, men så må man også acceptere det output den laver. Klart den kan lave noget som er langt bedre end Word, men den kode den genererer når man oversætter til almindelig LaTeX er stadigvæk fyldt med bizare valg.

For nogle år siden kom nogle Lyx brugere til mig fordi de gerne ville have sætningsopsætning i deres Lyx på dansk. Det kunne man ikke umiddelbart. Ok, så beder vi om at den fjerner sin egen sætningsopsætning og så sætter vi en ind i preamblen på dansk. Nope, det gjorde lige at Lyx fjernede al opmarkering af hvad der var sætninger. Godt de havde en sikkerhedskopi. Jeg håber at Lyx er blevet bedre siden.


Svar #9
03. juli 2012 af bonzoadam (Slettet)

Texmaker er installeret og det er lykkedes mig at kode:

 

 

\documentclass[a4paper]{article} \usepackage[latin1]{inputenc} \usepackage[danish]{babel} \usepackage[T1]{fontenc} \usepackage{amsmath,amssymb} \begin{document} Hej verden her er jeg og her er lidt matematik $\sum f(n)$ og noget fremhævet \begin{equation} \frac{1}{3}\int_0^b f(x)\,dx \end{equation} \end{document}   som jeg kan finde som pdf fil jeg har vedlagt.   Der er et eller andet med A'et i fremhævet?

 

Vedhæftet fil:eks1.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #10
03. juli 2012 af daleif (Slettet)

Du skriver i utf8, det skal du huske at fortælle til LaTeX, udskift latin1 med utf8

Dette har med encodings at gøre hvilket nok er det mest frustrerende problem blandt almindelige nybegyndere for tiden. Sørger man for at holde sig til utf8 og editorer der anvender utf8, så fungerer det fint.

Visse dele af min bog er skrevet på tidspuntker hvor det vi anbefalede var at man anvendte latin1 encodingen, nu er editorerne blevet meget bedre til utf8 og det er det vi anbefaler.

Hvad er en encoding? Populært sagt er det noget lignende: Din fil gemmes på disk som bits. Programmer læser disse bits i grupper, latin1 i grupper af 8. En encoding er så en oversættelsesvektor, en gruppe af 8-bits er et 'a', en anden et 'b' etc. Dette anvendes så f.eks. af editoren til at vise dig noget som et menneske kan læse. Utf8 læser det så i grupper af 16 bits. Der er derfor at hvis du kommer til at oversætte et utf8 dokument med latin1 opsætning så kan æøå blive til to forskellige tegn. latin1 og utf8 er enige om de almindelige tegn så som a-z, A-Z, 0-9 etc. men ikke specialtegn så som æøå.

Et af problemerne med encodings er (1) man skal selv fortælle encodingen til LaTeX, hvilket kan være svært hvis man ikke ved hvad en encoding er, (2) editorer kan være meget dårlige til at identificere hvilken encoding en given fil er skrevet i. TeXMaker er f.eks. rigtig god til dette, kan selv sørge for at skifte over til latin1 hvis nogen sender dig et dokument skrevet i latin1. Mens TeXWorks ikke er så god til det.

Hvis alle bare sørger for at sætte deres editorer op til at bruge utf8, så ville vi nemt kunne udveksle filer


Svar #11
03. juli 2012 af bonzoadam (Slettet)

Tak så lykkedes det....


Skriv et svar til: Hjælp til latex

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.