Matematik

Dm

07. august 2012 af asddsaf (Slettet)

a) hvad er definitionsmængden for 

     arctan(x2+y3)

i min formelsamling er der en graf for arctan(x) der er mellem pi/2 og -pi/2 

men grafen rører aldrig pi/2 eller -pi/2 

så mit gæt vil være at definitionsmængden er fra -uendelig til uendelig? 

 

og nu hvor vi er i gang, så kan vi også se på b) 

 

b) bestem de partielle afledede fx(x,y) og fy(x,y)

ifølge min formelsamling 

     arctan(x) = 1/(1+x2)

så fx(x,y) = 2x/(1+(x2+y3)2)

og 

fy(x,y) = 3y2/(1+(x2+y3)2)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. august 2012 af peter lind

a) du fortolker grafen for arctan(x) forkert. arctan(x) er defineret for π/2 < x < π/2

b) ja


Svar #2
07. august 2012 af asddsaf (Slettet)

#1 du mener sikkert at arctan(x) er defineret for 

pi/2 < x pi/2 

hvad er definitionsmængden så? 

jeg vedhæfter et billede af den graf fra formelsamling. 

 

 


Svar #3
07. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Her er billedet 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. august 2012 af peter lind

Det er dig der har ret. Jeg tænkte på tangens funktionen. Undskyld.


Svar #5
07. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Det er i orden, man kan let komme til at forveksle dem, 

men jeg er stadig ikke helt med på hvordan jeg skal skrive ned definitionsmængden for arctan(x2+y3)


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. august 2012 af peter lind

Dm = R2


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Funktionen arctan(x) er defineret for -∞ < x < ∞ , hvorfor definitionsmængden for arctan(x) er mængden af alle reelle tal R . Det er værdimængden for arctan(x), der er ]-π/2 ; π/2[ .


Svar #8
07. august 2012 af asddsaf (Slettet)

hvorfor skriver man 

Dm=R2

hvorfor er R opløftet i anden? 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. august 2012 af peter lind

Fordi et er en funktion af 2 variable


Svar #10
07. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Okay.. så hvis det var 

arctan(x2+y3+z2

så skulle der skrives 

Dm=R3


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. august 2012 af peter lind

ja


Svar #12
07. august 2012 af asddsaf (Slettet)

lidt off topic, men jeg undrede mig over at der jo findes flere dimensioner end 3. 

altså flere end x,y og z. men ved man hvad de her andre dimensioner kunne være? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. august 2012 af peter lind

Rent matematisk kan man have lige så mange dimensioner som man vil- også uendelig mange. Jeg gætter på at du tænker på strengteorierne i fysik, hvor man i dag regner med 11. Jeg tror ikke atselv  fysikere, som er ekspert i emnet, kan sige noget om det


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Et lidt mere kompliceret problem kan have rigtig mange variable eller parametre. Der er derfor ikke nogen praktisk grænse for, hvor mange variable en matematisk funktion kan have.

Man kunne for eksempel forestille sig en ellipsoide med halve akser a, b, c og med centrum i (0,0,0), hvori der var boret tre cylindriske huller parallelle med y-aksen gennem punkter på x-aksen med x-koordinaterne ξ, η og ζ og med radierne ρ, σ og τ . Rumfanget af denne udborede ellipsoide er da en kompliceret funktion af 9 variable

V(a,b,c;ξ,η,ζ;ρ,σ,τ),

hvis egenskaber det måske kunne være interessant at undersøge i forbindelse med løsningen af visse opgaver.


Skriv et svar til: Dm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.