Matematik

matrixregning

08. august 2012 af jyden90 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

har den symmetriske matrice A,

       4  8   10

A =  8 17  23

      10 23 70

Hvordan finder jeg L lower triangular således at

A = LL'

?


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at sætte

       b1  0   0

L =  b2 b3  0

      b4 b5 b6

Udregn så L·L' og sammenlign dette med A. Der fremkommer så 6 ligninger til bestemmelse af b'erne, og disse kan nu bestemmes ved at arbejde sig gennem ligningerne på passende vis.


Svar #2
08. august 2012 af jyden90 (Slettet)

argh det er det der menes - mange tak!!

ska dernæst finde D som er diagonal, og T som er symmetrisk med diagonalelementer t_ii = 1 således at

A = DTD

hvordan gør jeg dog det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så sætter man

D = diag(d1 , d2 , d3) ,

og

       1   t1  t2

T =  t1 1   t3

       t2  t3 1

og udregner nu

D·T·D ,

som så sammenlignes med den oprindelige matrix A. Det giver igen 6 ligninger til bestemmelse af d1, d2, d3, t1, t2, t3


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Til #3

Man finder så, at

diag(A) = diag(D·T·D) = diag(D) · diag(T) · diag(D) ,

da D er en diagonalmatrix. Det vil sige

diag(A) = diag(d1 , d2 , d3) · diag(1 , 1 , 1) · diag(d1 , d2 , d3) = diag(d12 , d22 , d32) ,

så elementerne i D findes let ved at tage kvadratroden af diagonalelementerne i A. Endelig følger det så, at

T = D-1 · A · D-1 = diag(1/d1 , 1/d2 , 1/d3) · A · diag(1/d1 , 1/d2 , 1/d3)


Skriv et svar til: matrixregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.