Matematik
Massemidtpunkt
Jeg vedhæfter spørgsmålet.
Vi fandt i a) at massen er
m = 14/3
med følgende metode
m = ∫20 ∫√(4-x^2)-√(4-x^2) x dy dx - ∫10 ∫√(1-x^2)-√(1-x^2) x dy dx = 14/3
Nogle der kan hjælpe med b) ?
Svar #1
10. august 2012 af asddsaf (Slettet)
Her er spg.
Svar #2
10. august 2012 af asddsaf (Slettet)
Ifølge formelsamling er
y = 1/m ∫R y SdA hvor S = densitet
Svar #3
10. august 2012 af peter lind
Massetætheden er jo den samme som i første del, så du får næsten samme integral
∫x(∫ydy)dx/m med samme grænser som i den førsteopgave. Det er kun integrationen med hensyn til x, der bliver lit anderledes
Svar #5
10. august 2012 af peter lind
med a = -kvrod(4-x2) b = -a får du for det inderste integral
∫-1aydy+∫1bydy = ½[y2]-1a + ½[y2]1b = a2/2 -1/2 +½b2 - ½ = (a2+b2)/2 -1 = a2-1 = 4-x2-1 = 3-x2
Kan også udregnes som ∫abydy - ∫-11ydy hvis du foretrækker det.
med hensyn til x får du så
∫-22 3x-x3dx
Svar #6
11. august 2012 af asddsaf (Slettet)
jeg er stadig ikke med,
kan du hjælpe mig ved at beskrive hvad man skal gøre trin for trin for at løse opgaven?
∫abydy - ∫-11ydy
jeg foretrækker ovenstående metode.
Svar #8
11. august 2012 af peter lind
Der er en fejl i den første del i #5 idet jeg ikke får hele området med. Det korrekte er at bruge den anden formel. Det giver
∫abydy - ∫-11ydy = [½y2]ab - [½y2]-11 = ½b2-½a2 -(½-½) =0
Det kan også ses rent grafisk uden regning blot ved brug af symmetribetragtninger. Tegner de 2 halvcirkler. Tætheden kun være afhængige af x. For et givet x vil tætheden være konstant og figuren er symmetrisk omkring x aksen.så massemidtpunktet for en tynd strimmel må ligge i centeret for centeret altså på x aksen.
Svar #9
11. august 2012 af asddsaf (Slettet)
Har du glemt at dividere med massen for at finde massemidtpunktet?
Svar #10
11. august 2012 af asddsaf (Slettet)
der er desuden noget andet som jeg er i tvivl om.
for x>0
vi ser på en halvcirkel med radius 2, men vi skal i a) beregne massen af den område som jeg har farvet grønt (i det vedhæftede).
det gør vi ved at trække det inderste cirkels masse fra.
men jeg er ikke med på grænserne endnu (ellers også gør jeg mig selv forvirret?) af opgaven fremgår at y = -√(4-x2) og y = √(4-x2) for cirkel med radius 2.
og y = -√(1-x2) og y = √(1-x2) for cirkel med radius 1.
hvorfor regner vi så med grænserne 1 og -1 når vi skal beregne massemidtpunktet?
Svar #11
11. august 2012 af peter lind
#8 Jeg har ikke glemt massen men ikke taget den med fordi det er beregningerne af integralet, der er problemer med.
#9 Du har ret i at mine grænser er forkerte.
Svar #12
11. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
Da figuren er symmetrisk omkring x-aksen og massetæthedsfunktionen også er symmetrisk omkring x-aksen, er y-koordinaten for massemidtpunktet lig med 0 .
Svar #13
12. august 2012 af asddsaf (Slettet)
Det er jo ikke altid, det er tilfældet som ved denne eksempel at figuren er symmetrisk omkring x-aksen.
Kan du ved beregning vise trin for trin og komme frem til 0?
Svar #14
12. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
#13
Vi finder så
ycm = 0∫2 -√(4-x^2)∫√(4-x^2) y·x dy dx - 0∫1 -√(1-x^2)∫√(1-x^2) y·x dy dx
= 0∫2 x·[y2/2]√(4-x^2)-√(4-x^2) dx - 0∫1 x·[y2/2]√(1-x^2)-√(1-x^2) dx
= 0∫2 x·((4-x2)/2 -(4-x2)/2) dx - 0∫1 x·((1-x2)/2 - (1-x2)/2) dx
= 0∫2 x·0 dx - 0∫1 x·0 dx
= 0
Integralet af en ulige funktion over et interval, der er symmetrisk omkring 0, er altid 0.
Svar #15
12. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
Integralet i #14 er integralet for M·ycm , hvor M = 14/3 er massen af hele pladen.
Mere interessant er det så at beregne x-koordinaten for massemidtpunktet
M·xcm = 0∫2 -√(4-x^2)∫√(4-x^2) x·x dy dx - 0∫1 -√(1-x^2)∫√(1-x^2) x·x dy dx
= 2·0∫2 x2·√(4-x2) dx - 2·0∫1 x2·√(1-x2) dx
= 2·0∫1 4t2·√(4-4t2) 2dt - 2·0∫1 x2·√(1-x2) dx
= 30·0∫1 x2·√(1-x2) dx
= 30·0∫π/2 sin2(t)·cos2(t) dt
= 30·0∫π/2 (sin2(t) - sin4(t)) dt
= 30·[(1/2)t - (1/4)sin(2t) - (3/8)t + (1/4)sin(2t) - (1/32)sin(4t)]π/20
= 30·π/16
= 15π/8 ,
hvoraf
xcm = (15π/8)·(3/14) = 45π/112
Svar #16
12. august 2012 af asddsaf (Slettet)
Tusind tak for det, så er jeg endelig med.. jeg regner det selv igennem senere også for trænings skyld.
Svar #17
13. august 2012 af asddsaf (Slettet)
#14
Burde y grænsen for den mindre halvcirkel ikke være 1 og -1 istedet 0 og 1?
Svar #18
13. august 2012 af peter lind
Det har du misforstået. Grænserne for y er kvrod(1-x2) og kvrod(1-x2). grænserne for x er 0 og 1
Svar #19
13. august 2012 af asddsaf (Slettet)
#18
Ja, det har du fuldstændig ret i. Jeg forvirrede mig selv der, men så er jeg med.
Skriv et svar til: Massemidtpunkt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
