Matematik

Andengradspolynomie

23. august 2012 af seniorgirl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er fuldstændig lost i andengradspolynomier. Vi bruger geogebra i timerne til dagligt, og vi skal indsætte dette andengradspolynomie:

f(x) = 4x^2 - 3x + 5

hvorefter vi så skal aflæse a, b og c.

Jeg ved at c er skæringspunktet på y-aksen, men hvordan aflæser jeg a og b? Desuden vil jeg også gerne kunne løse den på papir, men jeg aner ikke, på hvilken måde jeg skal starte.

HJÆLP!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2012 af peter lind

a, b og c  kan jo aflæses direkte af funktionsudtrykket, så det er temmelig tåbeligt at gå omvejen med brug af en graf. Er du sikker på at du har skrevet opgaven rigtig op.


Svar #2
23. august 2012 af seniorgirl (Slettet)

Jeg har skrevet det der står i bogen, men jeg ved stadig ikke, hvordan jeg skal aflæse a og b i geogebra, så det vil jeg i hvert fald gerne have hjælp til?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du behøver vel ikke geogebra til at aflæse de tre koefficienter. De aflæses jo direkte af funktionsudtrykket.

f(x) = 4x2 -3x +5

f(x) = ax2 + bx + c


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Måske er ideen den, at man ud fra grafen alene skal øve sig i at aflæse polynomiets koefficienter. I så fald aflæser man c ud fra skæringspunktet med y-aksen (0 , c) . Koefficienten b er hældningen for tangenten til polynomiets graf i dette punkt (0 , c). Fortegnet for a aflæses af hvilken vej grenene vender.


Svar #5
23. august 2012 af seniorgirl (Slettet)

Ja, det er nemlig det, vi skal. Men jeg må indrømme, at jeg ikke blev meget klogere på det du skrev. Kan du på en eller anden måde skærer det ud i pap? Hvis det da overhovedet kan forklares på andre måder :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Måske du kunne forklare, hvad det er, du ikke forstår. Du har jo selv forstået i #0, at c er y-koordinaten for skæringspunktet med y-aksen. Jeg gik ud fra, at du har kendskab til differentialregning og forstår sammenhængen mellem en funktions differentialkvotient og tangenthældning for funktionens graf.

Man kan opsøge parabelens toppunkt. Forøger man x med 1 fra toppunktet, forøges y med a. Endelig kan b så beregnes ud fra a ved aflæsning af toppunktets x-koordinat xT , idet

xT = -b/(2a)


Svar #7
24. august 2012 af seniorgirl (Slettet)

Jeg har ikke haft om differentialregning endnu, men det jeg ikke forstår, er hvordan jeg skal aflæse a og b inde i geogebra. Jeg ved godt, hvad c er, men jeg kan ikke finde ud af at aflæse de andre to.


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Genlæs det sidste afsnit i #6.


Skriv et svar til: Andengradspolynomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.