Matematik

Opg 11119 i Mat

24. august 2012 af esplat (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg vil meget gerne be om hjælp i denne opgave :) jeg kan simpelthen ikke se hvordan den skal løse.

Parablen med ligningen y = ax2 + bx + c tangerer linien y = x i (0,0). Desuden er y = 2x - 3 tangent til parablen. Find konstanterne a, b og c.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Sætter vi f(x) = ax2 + bx + c, giver oplysningen, at parabelen tangerer linien y = x i (0,0), dels, at

f(0) = 0 ,

og dels at

f '(0) = 1

idet linien med ligningen y = x har hældningskoefficient 1. Dette giver, at c = 0 og b = 1.

Desuden er det oplyst, at linien y = 2x -3 er tangent til parabelen. Denne linie har hældningskoeficient 2, så vi kan nu løse ligningen

f '(x0) = 2, dvs 2ax0 + 1 = 0, eller x0 = -1/(2a) . Dette giver x-koordinaten til det punkt på parabelen, hvor dens tangent har hældningskoefficient 2. Tangenten til parabelen i punktet (x0 , f(x0)) har da ligningen

y = 2 · (x - x0) + f(x0) = 2·(x +1/(2a)) + a·/(2a)2 -1/(2a)

   = 2x + (1/a) + 1/(4a) -1/(2a)

   = 2x +3/(4a)

Da denne linie også skal have ligningen y = 2x -3, ses det, at

3/(4a) = -3, eller a = -1/4


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2012 af mathon

                 f(x) = ax2 + x
dvs
          2axo + 1 = 2, eller xo = 1/(2a)

som indsat i

                    y = 2 · (x - xo) + f(xo)
giver
                    y = 2 · (x - (1/(2a))) + a(1/(2a))2 + (1/(2a))    

                    y = 2x - (1/a) + 1/(4a) + (1/(2a))   

                    y = 2x + (1+2-4)/(4a)         

                    y = 2x - (1/(4a))  
som skal være identisk med
                    y = 2x - 3

hvoraf
                     1/(4a) = 3

                      4a = (1/3)

                     a = 1/12

konklusion
                     f(x) = (1/12)x2 + x
                            
  
 

 

      


Svar #3
24. august 2012 af esplat (Slettet)

#1

Jeg kan simpelthen ikke forstå hvordan du kommer frem altså hvad trinene er... Jeg er nok bare dum men jeg vil meget gerne be om lidt flere forklaringer hehe :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Har du læst forklaringen i #1?

Linien y = x har hældningskoefficienten 1, og parabelen skal have denne linie som tangent i punktet (0,0). Det betyder, at f '(0) = 1, og at f(0) = 0. Da f(0) = c og f '(0) = b, følger det, at c = 0 og b = 1 .

For beregningen af a, se rettelsen til #1 i #2. Man finder x0 = 1/(2a).


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Mange tak for rettelsen.


Svar #6
24. august 2012 af esplat (Slettet)

Mange tak! jeg så lyset :D sorry jeg var så besværlig 


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. august 2012 af mathon

 

                 ...du var ikke besværlig

                    erkendelse er kamp dvs. hårdt arbejde


Skriv et svar til: Opg 11119 i Mat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.