Matematik

Hjælp til Algebra.

29. august 2012 af Selina1997 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg er rigtig dårlig til algebra, og kan slet ikke finde ud af disse mange opgaver, og jeg forstår ikke rigtig når min lærer prøver at forklare mig det. 

Vil blive rigtig glad og taknemlig hvis nogle vil prøve at hjælpe med disse opgaver.

 

Når jeg skriver (i anden) fx, mener jeg når der er det der lille tal efter et bogstav eller et tal. 

 

Opgave 3:  - Sæt størst mulig faktor uden for en parentes:

A: 16x (i anden) + 24= 

B: 20x (i trejde) - 35x= 

C: 28 - 14a = 

D: 27a (i anden) - 18a (i trejde) = 

E: 12 + 28a ( i trejde) = 

F: 16x + 48y. 

 

 

Opgave 4:  Sæt størst mulig faktori uden for en parentes:

A: 21ab + 35a (i anden) =

B: -49a - 28b =

C: 42z + 28yz =

D: 35x + 42x (i anden) y =

E: -63x + 18y (i anden) =

F: -42a (i anden) - 21ab =

 

Opgave 5: Sæt Størst muligt faktor uden for en parentes: 

A: -9a (i trejde) + 6a (i anden) =

B: 12z (i fjerde) + 8z (i femte)=

C: -24x (i trejde) + 36x =

D: 35 - 63x (I anden) =

E: 45x (i fjerde) - 75x (i anden) =

F: -52x (i anden ) + 39x =

 

Opgave 7: 

A: (7a - 35a + 28a) : 7 = 

B: 5x - (20x - 10x) : 5 =

C: (15x - 5y + 15) : 5 =

D: (15x + 3y - 12x) : 3 +7y = 

E: (a + 4b) - (12a - 8b) : 4 = 

F: (16b + 4 - 12a) : (-4) = 

 

Opgave 8: Reducer udtrykkene

A: (6y - 8x + 4y - 6x) :2= 

B: (6xy + 3xz) : x= 

C: (21a + 14b) : 7 + (3b - 3a) - 8b - (8a + 9b) = 

D: 9c + (14c + 7d) : 7 - (6c + 9d) : 3 = 

E: 2x - (-3x - 15y) : 3 + (-5x - 30y) : 5 =  

F: (7c - 35d) : 7 - 4c - (18c - 3d) : 3 + (24c + 8d) : 8 = 

 

Opgave 9: Reducer udtrykkene: 

A: 6(3a + 5b) + (12a - 3b) : 3= 

B: 11a + 2b - 4b + (16a + 22b - 12a) : 2 =

C: 5(2a + 3b) - 3(a + 2b) - (4a + 6b) : 2 = 

D: 6x - (21x - 9y) + (35x - 5y) : 5 = 

E: 2(x + 2y + 20) + 4(3x + y + 15) = 

F: 6x + 3(3x + 4) - y(6-x) + 13y = 

 

Opgave 10: Reducer udtrykkene: 

A: 3x - 2(2x +5) + 4(6-x) - (3x-2) =

B: 3x(x+4) - 4 (x(i anden) + x) + 2x (x + 5) = 

C: - (6x + 3y) + 2x(x + y) - 2xy = 

D: 0,5 (1/2) (10x + 8) + 0,5 (1/2) (8y - 4) + 3y + 2x =

E: 8x + 5xy + 10(x - 0,5 (1/2) xy) + 8y = 

F: 15(x - 2y) -5 (2x + 3y) =

 

Tak på forhånd!

Håber i vil hjælpe mig.  

 

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. august 2012 af Singlefyren (Slettet)

opg.3)  A:      16x2 + 24      (fire er det største hele tal som går op i begge tal)

                  =  4•4x2 + 4•6   (derfor sætter vi 4 udenfor en parentes...)

                  = 4(4x2+6)

Opg.4)  A:       21ab + 35a2   (syv er den største fælles faktor.)

                    = 7•3ab + 7•5a2

                    = 7(3ab+5a2)

Opg.7)  A:      (7a - 35a + 28a) : 7    =    a - 5a +4     

Opg.9)  A:       6(3a + 5b) + (12a - 3b) : 3     =           (gang parentesen og saml så a'erne og b'erne...)

                        18a + 30b + 12a -3b : 3        =

                        18a+12a +30b-3b : 3           =

                         30a + 27b : 3   =

                          10a + 9b

Opg.10)  B:  3x(x+4) - 4 (x2 + x) + 2x (x + 5)            (Udregn parenteserne een ad gangen...)

                 =  (3x2+12x)  -  (4x2+4x)  + (2x2+10x)      (når der kun står plus og minus kan vi fjerne parenteserne...)

                 =  3x2 + 12x - 4x2 - 4x +2x2 + 10x          (saml så alle dem med x2 for sig og dem med x for sig...)

                 =   3x2 - 4x2 + 2x2    +  12x - 4x + 10x

                 =   x2  + 18x

 

Opg. 10 og Opg. 9 kan du evt udregne på TI-lommeregner, hvis du husker at skrive gangetegn foran alle parenteser når du indtaster.


Skriv et svar til: Hjælp til Algebra.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.