Matematik

Brøker

08. september 2012 af Skoleelev2012 (Slettet)

Hej jeg har fået en matematik-opgave, og jeg kan ikke helt finde ud af den.

Så jeg håber i kan hjælpe mig.

 

Jeg skal finde en fælles nævner.

 

1.  1/2 + 1/3=

2 1 1/3 + 2 1/2=

 

Jeg ved ikke lige hvordan man finder en fælles navner så jeg håber i kan hjælpe mig!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2012 af Isomorphician

En fællesnævner er et tal som begge nævnere går op i.

Hvis du ganger nævnerne sammen får du et tal som begge nævnere går op i. Det er ikke nødvendigvis den laveste fællesnævner, men dog en metode til hurtigt at finde en fællesnævner.

Hvis du ganger de to nævnere sammen får du: 2*3 = 6

For at lave de to brøker om til brøker med fællesnævner skal du også kigge på tælleren for at få brøken til at passe:

Hvis man ganger et tal på nævneren, skal man også gange det samme tal på tælleren:

1/2 bliver altså til: (1*3)/(2*3) = 3/6

Prøv selv med resten.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. september 2012 af michaelfdk (Slettet)

For at finde fæller nævner, skal du finde et tal, som begge nævnere går op i. Den nemme løsning er at gange nævner med nævner. 6, fx. Det tal, du ganger med nævneren i første brøk - for at få tallet 6, skal ganges igen med tælleren. Samme procedure tages i brug ved næste brøk. Ved ikke, hvis det blev forvirrede, se fx dette eksempel:

1/2 + 1/3 = 1*3/6 + 1*2/6 = 5/6 (facit er altså 5/6)

I den anden opgave, kan du uden videre lægge 1+2 sammen (3), brøken er den samme som ovenover, så facit der, ville være: 3 5/6

 

 


Skriv et svar til: Brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.