Matematik

Cirkelsligning

13. september 2012 af mimok (Slettet)

En cirkel har ligningen:

x^2+y^2-8x+2y = 8

og den skal omskives med kvadratsætninger, den skal "foldes ind ad".

jeg har prøvet:

x^2+y^2-8x+2y = 8=>

x^2-2*2*2x+y^2+2*y=8 =>

x^2-2*2*2x+2^2+y^2+2*y+2^2=8+2^2+2^2

og så ved jeg ikke, hvordan jeg skal gå videre.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Den 1. parantes skal være (x-4)^2  siden det dobbelte produkt er -8x

den anden kan du så finde på samme måde.

Har vi samlet den parantes så har vi faktisk lagt 16  (altså 4^2) til venstresiden, derfor skal det også lægges til højresiden.

Du skal ende med:

(x-4)^2+(y+1)^2 = 8+16+1=25 = 5^2


Svar #2
13. september 2012 af mimok (Slettet)

hvorfor er det 4^2, der lægges til? kan du ikke vise det med lidt flere udregninger end forklaringer, så forstår jeg det måske bedre.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Prøv at gå baglæns:

(x-4)^2 = x^2+4^2-8x

Det samme for y:

(y+1)^2 = y^2+1^2+2y = y^2+1+2y

 

Så metoden er

hvis du har x^2+bx  så skal kvadratet være:  (x+b/2)^2


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. september 2012 af mathon

                 den skal kvadratkompletteres = gøres komplet kvadratisk

                 x2 - 8x =  (x2 - 2·x·4 + 42) - 16 = (x-4)2 - 16

                y2 + 2y = (y2 + 2·y·1 + 12) - 1 = (y+1)2 - 1

hvoraf
                x2 - 8x + y2 + 2y = 8

giver
              
(x-4)2 - 16 + (y+1)2 - 1 = 8

               (x-4)2 + (y+1)2 = 52
 

                     

...................

   metode:

           (a + b)2 = a2 + 2ab + b2            

dvs
           a2 + 2·a·b = (a + b)2 - b2

 

 

 


Skriv et svar til: Cirkelsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.