Matematik

konvergens

14. september 2012 af bonzoadam (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal argumentere for at f(x)=L(1+(r/n))^n konvergerer når n →∞

Jeg ved at grænseværdien for f(x)=e^r

Jeg må ikke bruge L`Hospitals regel men gerne at ln(1+X)≤x

Er der nogen der har nogle gode hints,tricks?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

Taylors grænseformel ...

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

Eller...

hvis n går mod ∞, så går r/n mod 0 og dermed x mod 0.

Hvis ln(1+X)≤x  ,  og x går mod 0, må ln(1+x)  gå mod 0, eller i det mindste mindre end 1.

Et tal opløftet i ∞ går mod nul, hvis tallet er mindre end 1 samt ≥ 0.

 


Svar #3
14. september 2012 af bonzoadam (Slettet)

Taylors formel må heller ikke bruges.

Maple kan undersøge grænseværdien og den er e^r men hvis du beregner denne i hånden får du nærmere at grænseværdien er som du skriver 0.

Men opgaven går ud på at argumentere for at f(x) enten divergerer mod uendeligt eller konvergerer når n→∞,med den bemærkning at divergens mod uendeligt selvfølgelig ikke forekommer men det skal der ikke argumenteres for.

Jeg kender formlen for hvad som gælder når en følge konvergerer.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

Jamen så brug bare beviset i svar #2.


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Antag, at r ≠ 0 , og at n er et helt positivt tal med n > -r . Derved er n+r > 0 , og dermed 1 +(r/n) > 0 , og vi har nu, at også

[ 1 + (r/n)]n > 0 .

Vi har så, at

yn = ln( [1 + (r/n)]n ) = n·ln(1 + (r/n)) = nr·ln(1 + (r/n)) / r = r·ln(1 + (r/n)) / (r/n)

                                   = r·[ ln(1 + (r/n)) - ln(1) ] / (r/n)

Vi ser, at [ ln(1 + (r/n)) - ln(1) ] / (r/n) er en differenskvotient for funktionen ln(x) i 1 , hvorfor

[ ln(1 + (r/n)) - ln(1) ] / (r/n) → ln'(1) = 1 for (r/n) → 0 , dvs

yn =  ln( [1 + (r/n)]n ) → r for n → ∞ .

Da ex er kontinuert, fås så

(1 + (r/n))n = eyn → er for n → ∞


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

# 0  :

Hedder funktionen:

a)  (Ln(1+(r/n)))^n     eller                             (benyt svar #2)

b)   Ln((1+(r/n))^n)     eller                            (benyt svar #5 og tag Ln til er)

c)   (1+(r/n))^n                                               (benyt svar #5)

 

 


Skriv et svar til: konvergens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.