Matematik

Fællespunkterne for to parabler??

27. september 2003 af Alica (Slettet)
Hvordan finder jeg fællespunkterne for de 2 parabler: y=-(x^2)+4x-3 og y=(2x^2)-6x+4 ???


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2003 af MarieBS (Slettet)

Sæt de to udtryk lig med hinanden, altså:
-(x^2) + 4x - 3 = 2x^2 - 6x + 4 <=>
2x^2 + x^2 - 6x - 4x + 4 + 3 = 0 <=>
3x^2 - 10x + 7 = 0

Du kan nu finde punkternes 1.-koordinater ved at løse andengradsligningen. De tilhørende 2.-koordinater finder du ved at sætte ind i forskriften for en af de to parabeler.

Svar #2
27. september 2003 af Alica (Slettet)

ok jeg har nu fundet punkterne til 1.-kordinaterne, men hva er det jeg skal sætte ind i forskriften for at finde 2.-koordinaterne???

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2003 af MarieBS (Slettet)

Du har formodentlig fundet at x = 1 og x = 7/3. Da de er de x-værdier hvor parabelerne skærer hinanden, er funtionsværdierne ens, og det er derfor ligegyldigt hviken af ligningerne du sætter ind i. De punkter du søger ligger jo på begge parabeler. Du kunne f.eks. vælge at sætte ind i den første ligning. Du får så:
y = -(1^2)+4*1-3 = -1+4-3 = 0
og
y = -((7/3)^2)+4(7/3)-3 = -(49/9)+(28/3)-3 = -(49/9)+(84/9)-(27/9) = 8/9

Punkterne bliver altså (1,0) og (7/3,8/9).

Svar #4
28. september 2003 af Alica (Slettet)

ok, jeg kom hel skidet igennem, tak for hjælpen, du er virkelig en guru:)

Skriv et svar til: Fællespunkterne for to parabler??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.