Matematik

Forkortning af brøker

27. september 2012 af GuruRedox (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har skullet lave en masse opgaver med uforkortelige brøker nu har jeg 6 tilbage som jeg simpelthen ikke kan finde ud af. Ville være meget taknemmelig hvis nogle kunne hjælpe mig med at løse disse

(2ab/3)*(1/2a)

(-4/3t)*(2t²/3)

(a/3)*(a/2a²)

2b/4/1/2b

2/4/4

-4*b²/2a/b/5a


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Start med at benytte parenteser, så det klart fremgår, hvad der divideres med hvad.

1. Er det      (2ab/3) · 1/(2a)  ?

osv.


Svar #2
27. september 2012 af GuruRedox (Slettet)

Hej sådan - håber det var det du mente, ''/'' står for en brøk streg og ikke division


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det var det jeg mente. Men en brøkstreg adskiller jo netop, hvad der skal divideres med hvad.

Så forkort faktorer, der er fælles i tæller og nævner.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2012 af nielsenHTX

#2 en brøk steg er det samme som division.

du skal bruge at an*am=an+m og at a-n=1/an


Svar #5
27. september 2012 af GuruRedox (Slettet)

Jeg er virkelig på bar bund- jeg har prøvet at udregne dem. Kan du evt give et eksempel med en af opgaverne?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

I den første, som jeg stadig formoder er

(2ab/3) · 1/(2a)

er 2a en faktor, der forekommer både i tæller og nævner, og man derfor forkorte brøken med 2a:

(2ab/3) · 1/(2a) = b/3


Skriv et svar til: Forkortning af brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.