Matematik

HJÆLP

30. september 2012 af student1905 (Slettet)

(komplekse tal)

Opskriv det tredjegradspolynomium p(z)= az+ bz+ cz + d, der har rødderne 2+i, 2-i og 4 og som opfylder at p(0)=1

nogle som kan vise vejen frem til svaret TAK :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt faktoriseringen

p(z) = a · (z - r1) · (z - r2) · (z - r3) ,

hvor r1, r2, r3 er de tre rødder. Bestem så a ud fra betingelsen p(0) = 1.


Svar #2
30. september 2012 af student1905 (Slettet)

tak men hvordan skal ( i ) så være med ?

altså 

p(z) = a · (2 - 2) · (2 -(-2) · (4 - 4) , altså hvor skal i erne være tak :)


Svar #3
30. september 2012 af student1905 (Slettet)

ups har skrevet en fortegns fegl i r2

(2-2) skal der stå


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

i'erne er jo en del af rødderne

p(z) = a(z-2-i)*...


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, man indsætter rødderne i stedet for r1, r2, r3, ikke i stedet for z:

p(z) = a · (z - (2+i)) · (z - (2-i)) · (z - 4) = a · (z-2 -i) · (z-2 +i) · (z -4)

 


Svar #6
30. september 2012 af student1905 (Slettet)

er a=0 ?

og hva med d ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, a er ikke lig med 0 (så ville polynomiet jo være lig med nulpolynomiet). Man bestemmer a ud fra betingelsen p(0) = 1 .

Eftersom p(0) = d, følger det jo, at d = 1 .

Man har så

p(z) = a · ((z-2)2 + 1) · (z - 4) ,

og specielt, at

p(0) = a · ((-2)2 + 1) · (-4) = 1


Svar #8
30. september 2012 af student1905 (Slettet)

ja ok men hva er a,b,c så kan slet ikk forstå det???

 


Svar #9
30. september 2012 af student1905 (Slettet)

jeg prøvede at skrive p(z) = a · (z - (2+i)) · (z - (2-i)) · (z - 4) = a · (z-2 -i) · (z-2 +i) · (z -4

og solve a derfor fik jeg 0 men kan ikk se hvordan faktoriseringen gør at jeg kan skrive polynomiet op 

for hva er a b og c

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Når a er bestemt, kan man jo gange hele polynomiet ud og så aflæse værdierne af b, c og d .


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Genlæs #7.


Svar #12
30. september 2012 af student1905 (Slettet)

og hvordan kommer du frem til det her p(z) = a · ((z-2)2 + 1) · (z - 4) ,

og specielt, at

p(z) = a · ((-2)2 + 1) · (-4) = 1

??


Brugbart svar (1)

Svar #13
30. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man benytter en kendt kvadratsætning til at indse, at

((z-2) -i) · ((z-2) +i) = (z-2)2 - i2 = (z-2)2 +1

Derfor er

p(z) = a · ((z-2)2 +1) · (z - 4) ,

og indsætter man z = 0 , får man så

p(0) = a · ((-2)2 +1) · (-4) = -20a = 1 ,

hvoraf man så beregner a .

Dernæst kan man så udregne polynomiet

p(z) = a · ((z-2)2 +1) · (z - 4)


Svar #14
30. september 2012 af student1905 (Slettet)

ok  mange tak, men når nu a er -1/20, hvordan kan jeg bruge det til at finde b og c 


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

...Tallet i er den imaginære enhed, og i2 = -1


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

Generelt

....Hvis en polynomie har rødderne r1, r2, r3...rn, så kan polynomiets forskrift skrives på måden:

...p(x) = a • (x - r1) • (x - r2) • (x - r3) •...• (x - rn)

Partikulært (3.gradspolynomie)

... Her er der tre rødder r1,r2 og r3

...p(x) = a • (x - r1) • (x - r2) • (x - r3)

 


Brugbart svar (1)

Svar #17
30. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

#14 du behøver ikke at finde b og c, da et 3.gradspolynomie kan skrives som i #16


Svar #18
30. september 2012 af student1905 (Slettet)

tak forstår godt metoden nu.. men forstod stadig ikk det med at man ikk behøver at finde b og c, er det fordi at b og c er en del af formlen ? og vil det så sige at svaret er: 

p(z)= -1/20 * (Z-(2+i)* (Z-(2-i)* (Z-4)

?? 


Brugbart svar (0)

Svar #19
30. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

           .. nej, du skal huske, at i2 =  -1


Svar #20
30. september 2012 af student1905 (Slettet)

dvs p(Z)= -1/20 * ((z-2)2+1)*(z-4)


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.