Dansk

Belæg, Påstand, og Hjemmel

19. oktober 2012 af oafkl (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg er ved at analysere Anders Fogh Rasmussens åbningstale i folketinget 2003. 

i får lige det første af teksten.

''Udlændingepolitikken var i mange år præget af slaphed og mangel på konsekvens. og skadesvirkningen er alvorlig. Omkring halvdelen af indvandrerne i Danmark er uden arbejde og på overførsel. Der er betydelige problemer med integrationen i det danske samfund. Vi skal stille krav og vise konsekvens i udlændingepolitikken. ''

 

kan man godt finde Belæg, påstand og Hjemmel ud fra dette stykke? påstanden vil jeg sige er ''Udlændingepolitikken var i mange år præget af slaphed og mangel på konsekvens.''

 

hvad er belæg og hjemmel så? 

 

tak på forhånd.


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. oktober 2012 af 123434 (Slettet)

''Udlændingepolitikken var i mange år præget af slaphed og mangel på konsekvens. og skadesvirkningen er alvorlig. Omkring halvdelen af indvandrerne i Danmark er uden arbejde og på overførsel. Der er betydelige problemer med integrationen i det danske samfund. Vi skal stille krav og vise konsekvens i udlændingepolitikken. ''

Et bud:

''Udlændingepolitikken var i mange år præget af slaphed og mangel på konsekvens.''=påstand

og skadesvirkningen er alvorlig. Omkring halvdelen af indvandrerne i Danmark er uden arbejde og på overførsel. Der er betydelige problemer med integrationen i det danske samfund.=belæg

Vi skal stille krav og vise konsekvens i udlændingepolitikken. ''=hjemmel

 

 

 

 

 

 

Fandt et link. http://studieabc.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=117&Itemid=116

 

Al kommunikation har et formål – man vil påvirke en modtager.

Kommunikationens argumentation (påvirkningen) kan opdeles i 3 elementer, man kan skelne mellem påstand, belæg og hjemmel.

• Påstanden er det synspunkt, som af­senderen ønsker, at modtageren skal tilslutte sig.

• Belægget er afsenderens grund til eller forklaring på, hvorfor modtageren skal tilslutte sig påstanden.

• I en argumentation vil der også indgå en hjemmel. Det er en under­forstået og alment accepteret regel, der gør, at man kan acceptere påstanden ud fra belægget.
Eksempel:

Påstand: Anders Fogh skal ikke sige undskyld for, at Jyllandsposten i ytringsfrihedens navn har trykt nogle karikaturtegninger, der sammenkæder islam og terrorisme.
Belæg: Anders Fogh har hverken haft ansvaret for tegningerne eller mulighed for at udøve censur.
Hjemmel: Ytringsfriheden er sikret i den danske grundlov. 

 


Skriv et svar til: Belæg, Påstand, og Hjemmel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.