Dansk

Differentialligning

21. oktober 2012 af ToodleDoo (Slettet) - Niveau: A-niveau

1) Undersøg, om f(x) = x * ln(x) - x +1   er en løsning til differentialligningen dy/dx = y + x -1 / x

 

Er dette rigtigt?

f'(x)=dy/dx=1*ln(x)-0+0

Så ln(x)=(y+x-1)/x

ln(x)=(x*ln(x)-x+1+x-1)/x

ln(x)=(x*ln(x))/x

ln(x)=ln(x)

 

eller

 

f'(x)=dy/dx=1*ln(x)-1+0

Så ln(x)-1=(y+x-1)/x

ln(x)-1=(x*ln(x)-x+1+x-1)/x

ln(x)-1=(x*ln(x))/x

ln(x)-1=ln(x)


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. oktober 2012 af mathon

hvis
            f(x) = y = xln(x) - x +1        x>0

så er              
            f '(x) = dy/dx = 1·ln(x) + x·x-1 - 1 = ln(x) + 1 - 1 = ln(x)

 

og dermed

            (y + x -1) / x = (xln(x) - x + 1 + x - 1) / x =  x•ln(x) / x = ln(x)


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. oktober 2012 af Stygotius (Slettet)

Hvad har dette spørgsmål med et danskforum at gøre ???


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.