Fysik

Stående strengbølger og guitaren

23. oktober 2012 af HallC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg har fået stillet følgende opgave.

Kan nogen hjælpe mig igang - eller fortælle, hvilke formler jeg skal bruge hvor og hvordan?

 

Tabellen viser, hvilke grundtoner (1. Partialtoner) strengene på en korrekt stemt guitar afgiver:

Tone                     E        A          D       G        H       E1
Frekvens/Hz     82,4  110,0 146,8 196,0 246,9 329,6

Vi betragter nu en korrekt stemt guitar, hvor længden af strengene er 68 cm.

1. Beregn bølgelængden for strengenes grundtone.

2. Beregn frekvensen af E-strengens 3 første overtoner. Beregn ligeledes bølgelængden af de samme overtoner ved at bruge λ_n=2L/n.

3. Beregn bølgehastigheden for E-strengen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. oktober 2012 af peter lind

Brug bølgelængde*frekvens = bølgehastighed i luft (altså ikke bølgehastighed på strengen)


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. oktober 2012 af mathon

generelt
             
                           L = (2n+1)•(λn/2)

                           L = (n+(1/2))•λn

                                                                         λn = L / (n+(1/2))

   grundtone         λ0 = L / (0+(1/2)) = 2L                    f0 = v / (2L)
   1. overtone        λ1 = L / (1+(1/2)) = (2/3)L              f1 = v / (2/3)L 
   2. overtone        λ2 = L / (2+(1/2)) = (2/5)L              f2 = v / (2/5)L
   3. overtone        λ2 = L / (3+(1/2)) = (2/7)L              f3 = v / (2/7)L

                                                                       

                     

                         

                               


Svar #3
23. oktober 2012 af HallC (Slettet)

Jeg forstår ikke punkt a.

Beregn bølgelængden for strengenes grundtone.. StrengENES (flertal) grundtone (ental)?? Så hvilke af de angivet bogstaver er grundtonen? Eller har jeg stirret mig blind på den her?

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. oktober 2012 af peter lind

Alle de 6 nævnte   frekvenser er grundtoner, som du skal finde bølgelængden for. Det svarer til 6 forskellige strenge på guitaren.


Svar #5
23. oktober 2012 af HallC (Slettet)

Okay, tak :-)


Svar #6
23. oktober 2012 af HallC (Slettet)

Så for den første, E, ser den sådan her ud:

68 / (82,4+(1/2)) = 0.82 ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. oktober 2012 af mathon

 

    grundtone
                             λ0 = v / f0 = (340 m/s) / f0


Svar #8
23. oktober 2012 af HallC (Slettet)

Tak, så havde jeg gjort det rigtigt HELT fra starten, uden at vide det :-/


Svar #9
23. oktober 2012 af HallC (Slettet)

1. Beregn frekvensen af E-strengens 3 første overtoner. Beregn ligeledes bølgelængden af de samme overtoner ved at bruge λ_n=2L/n.

Grundtone         λ0 = L / (0+(1/2)) = 2L = 2 * 68 cm = 136 cm = 1.36 m
   1. overtone        λ1 = L / (1+(1/2)) = (2/3)L = (2/3)*68 cm =  45.33 cm = 0.45 m
   2. overtone        λ2 = L / (2+(1/2)) = (2/5)L = (2/5)*68 cm = 27.2  cm = 0.27 m
   3. overtone        λ2 = L / (3+(1/2)) = (2/7)L = (2/7)*68 cm = 19.43 cm = 0.19 m

Beregn ligeledes bølgelængden af de samme overtoner ved at bruge λ_n=2L/n  ???

Hvis jeg så sætter de samme tal ind:
λ_n = (2 * 68) / 82.4 = 1,65   ??? Skal det ikke give det samme, eller er det bare mig? 

2. Beregn bølgehastigheden for E-strengen.

Bølgelængde * frekvens = bølgehastighed i luft
λ·f=v

4.13 m * 82.4 Hz = 340.3

Er det rigtigt? Og hvis, hvilken enhed skal der på??


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#2. Jeg er igang med at beregne samme opgave, men jeg bliver i tvivl om hvordan jeg skal bruge formlerne som du har skrevet i #2, altså hvilke tal jeg skal indsætte hvornår. 

Kan du vise mig et eksempel, hvor du bruger tallene?

Jeg har nemlig svært ved at finde ud af hvordan jeg bruger formlerne 

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#2 Kan du vise mig hvor talle skal indsættes i formlerne? 

Jeg er virkelig forvirret omkring dette. 


Skriv et svar til: Stående strengbølger og guitaren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.