Matematik
Integralregning
Jeg har en opgave, som jeg har lidt problemer med at løse:
Jeg er givet forskriften for to funktioner, f(x) = x2 – k * x samt g(x) = k * x, der tilsammen afgrænser en punktmængde kaldet M
Jeg skal bestemme værdien K således at arealet af punktmængden bliver 36. Hvordan gør jeg det?
Svar #1
28. oktober 2012 af CuoOOoooO (Slettet)
f(x) = x2 - k • x
g(x) = k • x
Man får også at vide, at k er et positivt tal, dvs. k > 0
Førstekoordinaten til hvert af skæringspunkterne findes:
f(x) = g(x)
x2 - k • x = k • x
x2 - 2 • k • x = 0
x•(x - 2 • k) = 0
Nulreglen giver: x = 2 • k og x = 0
Disse to grafer afgrænser sammen med linjerne med ligningerne
x = 0
og
x = 2•k
et område, der har et areal.
Da grafen for
g
ligger over
f
i intervallet
x∈[0, 2•k]
, kan vi bestemme k-værdien således:
0∫2•k (g(x) - f(x)) dx = 36 ⇔0∫2•k(k • x -( x2 - k • x)) dx = 36 Husk: k er et positivt tal.
Her kan du bruge solve
Svar #2
28. oktober 2012 af nielsenHTX
løs først
f(x)=g(x)
bemærk at mellem de to rødder er g(x)≥f(x).
løs så
r1∫r2 (g(x)-f(x))=36 hvor r1 og r2 er rødderne og r1<r2
Svar #3
28. oktober 2012 af SuneChr
# 1 Der står ikke noget om, at k skal være positiv.
# 4 Til hvem er denne oplysning givet?
Det skulle være muligt at løse dette simple bestemte integral uden brug af diverse maskiner.
Svar #4
28. oktober 2012 af CuoOOoooO (Slettet)
Der står i hans opgaveformulering, at k er et positivt tal. Han har bare glemt at informere os om dette.
Svar #5
28. oktober 2012 af JaDetErBareMig (Slettet)
#4
ja, det er helt korrekt, det glemte jeg at skrive ind.
Tak for hjælpen indtil videre, jeg skriver lige igen hvis der bliver noget.
Svar #6
28. oktober 2012 af SuneChr
# 5 Hvordan kan vi, en anden gang, stole på, at din opgaveformulering er korrekt?
Se også # 3 .
Svar #8
28. oktober 2012 af SuneChr
# 7 Det har du ret i. Man kan så heller ikke regne med, at nogen vil hjælpe med en opgave, der er utilstrækkeligt formuleret. Det gælder for øvrigt for en del brugere herinde, at opgaveteksten er mangelfuld.
Svar #9
28. oktober 2012 af JaDetErBareMig (Slettet)
Hej igen!
Jeg er helt med på udregningen indtil der, hvor k skal bestemmes - altså det allernederste led i udregningen.
Kan du prøve at forklare det lidt nærmere?
Svar #10
28. oktober 2012 af mathon
prøv selv at gennemregne:
0∫2•k (g(x) - f(x)) dx = 36
0∫2•k(2kx - x2)dx = 36
[kx2 - (1/3)x3]02k = 36
k·(2k)2 - (1/3)·(2k)3 - (k·02 - (1/3)·03) = 36
4k3 - (8/3)k3 = 4·32
12k3 - 8k3 = 4·33
4k3 = 4·33
k3 = 33
k = 3
kontrolberegning
0∫6 (g(x) - f(x)) dx = 36
Svar #11
28. oktober 2012 af JaDetErBareMig (Slettet)
Tak for det. Det gjorde det hele lidt mere overskueligt.
Det vil imidlertid være noget upraktisk at skrive ovenstående i en matematikaflevering. Jeg kan bare ikke få det skrevet ind i solve uden at den skriver at der er fejl i syntaksen.
Kan du få det til at passe?
Svar #12
28. oktober 2012 af nielsenHTX
#11 det er umuligt at hjælp dig når vi ikke ved hvad du har tastet og hvilket CAS program du bruger....
(udregningen i #10 kan nu sagtens laves på A-niveau)
Skriv et svar til: Integralregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
