Matematik

tangentligning

29. oktober 2012 af dejlige (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er der nogle der kan være sød at hjælpe mig med følgende:

Grafen for funktionen f(x)=x^2-6x+5 skærer x-aksen i to punkter.
Funktionen f(x)=1/3 x^3-3x+1 har en tangent i punktet P(-3, 1).

1. Bestem en ligning for tangenten


2. Bestem tangentens skæringspunkt med x-aksen

 

Hvad gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) har ligningen

y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0)

 


Svar #2
29. oktober 2012 af dejlige (Slettet)

ja, men hvilken af funktionerne skal jeg bruge? og hvad med opgave 2. hvilken funktion skal jeg bruge der?.. Som jeg kan se skal man kun bruge Funktionen f(x)=1/3 x^3-3x+1, men så bruger man overhovedet ikke den ovenstående funktion hvilket gør mig forvirret:S


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Går opgavens spørgsmål på begge funktioner? 

Punktet P(-3,1) ligger kun på grafen for funktionen f(x) = (1/3)x3 -3x +1 , (hvilket du selv kunne have kontrolleret).

Den første funktion f(x) = x2 -6x +5 må være nævnt som en særskilt opgave, der ikke relaterer til de to spørgsmål, du angiver.

Det giver jo heller ikke mening at benytte det samme symbol f(x) for to forskellige funktioner i den samme sammenhæng.


Svar #4
29. oktober 2012 af dejlige (Slettet)

Okay, tusind tak, jeg har fundet frem til svaret. men når jeg har fundet tangentligningen hvordan løser jeg så spørgsmål 2?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Bestem skæringspunktet mellem linien med ligningen y = ax + b og x-aksen, hvor y = 0 , dvs løs ligningen

ax + b = 0 .


Skriv et svar til: tangentligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.