Matematik

Når d<0? monotoniforhold

01. november 2012 af ctsorensen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder med en opgave der hedder

En funktion f er givet ved f(x)=x3-3x2+4

Bestem f'(x) og gør rede for monotoniforhold for f.

 

Jeg har differentieret f(x) til

f'(x) = 3x2-6x

Kan det så ikke godt passe, at jeg skal udregne f'(x)=0? og da det jo er en andengradsligning, finder jeg diskriminanten, som jeg får til -18. Men da d<0 er der ingen løsning.

Hvad gør man så?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Diskriminanten for f'(x) er da b2-4ac = (-6)2-4•3•0 = 36


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2012 af mathon

 

               f '(x) = 3x2-6x = 3x(x-2) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ja, man skal løse ligningen f '(x) = 0, og du har differentieret korrekt, men du har ikke løst ligningen korrekt.

Man skal løse ligningen

3x2 - 6x = 0 ,

der lettest løses ved at faktorisere og benytte nulreglen:

3x·(x - 2) = 0 ,

dvs

x = 0 ∨ x = 2 .

Hvis du vil benytte diskriminantmetoden, skal du lære at beregne diskriminanten korrekt. Her er

d = b2 - 4ac = (-6)2 - 4·3·0 = 36 = 62 > 0


Svar #4
01. november 2012 af ctsorensen (Slettet)

åh ja, nu ser jeg hvor den går galt - jeg glemte at sætte 62, ups :-)

Jeg kan godt beregne diskriminanten korrekt, tak ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2012 af nrg2083 (Slettet)

Når du har fundet diskriminanten, så kan du beregne x, od så får du grafens monotoniforhold.


Svar #6
01. november 2012 af ctsorensen (Slettet)

Jep, har fundet ud af det, tak :-)


Skriv et svar til: Når d<0? monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.