Matematik

Panserformel

02. november 2012 af 215 (Slettet)

Jeg forstår ikke hvorfor dette ikke virker..

 

Jeg prøver at bruge panserformlen til denne opgave

 

y' -2y/x =x2

 

men for y = (x3/4) + c

 

Som ikke er rigtigt..


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du bruger åbenbart panserformlen forkert. Det var måske en ide at vise, hvad du har gjort.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Differentialligningen er

dy/dx + (-2/x)·y = x2 .

Af panserformlen får man med p(x) = -2/x, P(x) = -2·ln(x) , q(x) = x2 , at

y(x) = e2·ln(x) · (∫ e-2·ln(x)·x2 dx + c)

       = x2 · (∫ dx + c)

       = x3 + c·x2

Alternativt kan man se, at

(y/x2)' = (x2·y' - 2x·y)/x4 = (1/x2)·(y' - 2y/x) = (1/x2)·x2 = 1 ,

hvorfor

y/x2 = x + c ,

og dermed

y = x3 + c·x2


Skriv et svar til: Panserformel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.