Fysik

Varmeenergi

19. september 2005 af Bumsen (Slettet)
Har søgt rundt i forummet, men det er ikke lykkedes mig at finde svar :(

Har en opgaver med en elkoger på 2000 W med 1,4 L vand påfyldt. Den koger i 45 minutter.

1) Hvor stor en energi kræver det at få vandet i kog?

2) Hvor lang tid tager det at få vandet i kog?

3) Hvor stor en energi kræver det, fra starten, at få vandet til at fordampe?

4) Når vandet er fordampe inden de 45 minutter er gået?

Har problemer med at finde de rigtige formler, da jeg synes der mangler enten det ene eller det andet ligemeget hvad jeg gør :( (Fysik er ikk mit stærkeste fag!)

Håber på hjælp :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2005 af Peden (Slettet)

Q = m * C * deltaT

P = E/T

Start med de to formler til 1 og 2, tænk derefter lidt mere over nummer 3

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. september 2005 af KickAzz (Slettet)

Han mangler da at få oplyst starttemperaturen.

Svar #3
19. september 2005 af Bumsen (Slettet)

Undskyld, starttemperaturen mangler jeg selvfølgelig at oplyse! Den er 20 grader!

Har os brugt Q = m * C * deltaT i opgave 1, men forstår bare ikke at det så er ligemeget om det er 2000 W eller 1000 W? Synes da det burde spille en rolle..

Svar #4
19. september 2005 af Bumsen (Slettet)

Desuden er det ikke rigtigt at jeg har skrevet at den koger i 45 minutter, den er bare tændt i 45 minutter! Tsk, ska vist snart i seng :|

Svar #5
19. september 2005 af Bumsen (Slettet)

Har nu fået opgave 1 til 1337,6 kJ
og opgave 2 til 668,8sek.
Vil tænke videre over opgave 3 og 4. Håber nogen vil regne mit fumlede resultat efter? :P

Svar #6
19. september 2005 af Bumsen (Slettet)

Brug ikk tid på at hjælpe mere! Har vist fået regnet det meste ud :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. september 2005 af Fjolset (Slettet)

1)
Vandets modtagne energi:
Q = m * c * deltaT =>
1,4 kg * 4,18 kJ/(kg*K) * 100-20=486,16 kJ

Tilførte energi:
delta_E= P * delta_t =>
2000 W * 2700 s = 5400 kJ

Temperaturen stiger ikke indtil alt vandet er fordampet, så alt energien går til omgivelserne og til at omdanne vandet til gasform, derfor er det ligemeget om effekten er 1000W eller 2000 W.

2)delta_t= delta_E/P
Piece of cake (og når man snakker om kage gemmer jeg den til dig :).

3)Ligesom der er en specifik varmekapacitet, "c" er der en specifik fordampningsvarme "Lf" (nedsænket f). For vand er den 2257 kJ/kg.

For at finde ud af hvormeget energi det kræver at fordampe et stof bruger man følgende formel:

E= m * Lf =>

1,4 kg * 2257 kJ/kg = 3159 kJ

4) Du kan se i 1) at vi har tilført 5400 kJ i de 45 min. og det kræver kun 3159 kJ at fordampe 1,4 kg vand, så svaret er ja! Vandet er fordampet inden de 45 min.



Brugbart svar (0)

Svar #8
19. september 2005 af KickAzz (Slettet)

1): Q = m * c * delta t = 1,4 kg * 4180 J/(kg*ºC) * 80ºC =468160 J

2): P = E / t <=> t = E / P = 468160 J / 2000W = 234,08 s

Med forbehold for fejl.

Svar #9
19. september 2005 af Bumsen (Slettet)

Mange tusind tak for hjælpen! Ku se jeg havde lavet en skrivefejl i 1'eren og derfor var 2'eren selvfølgelig også forkert, men begge er rettet nu :)

Har lige et spørgsmål til 3'eren! Vi har begge fundet frem til 3159kJ, men skal de 468,16kJ vi havde inden det nåede op på kogepunktet ikke lægges oveni?

Brugbart svar (0)

Svar #10
19. september 2005 af Fjolset (Slettet)

Var så lidt :) .

Når vandet modtager 468,16 kJ begynder det at koge, derefter stiger temperaturen ikke. Lige når det begynder at koge begynder alt den tilførte energi til at gå til at omdanne vandet fra væske til gasform, dvs. temperaturen ikke og derfor skal vi ikke ligge 468, 16 kJ til. Desuden hvis vi lagde energien der fik vandet til at koge til hvergang. Ville man ikke kunne have en fast specifik fordampningsvarme.

Går selv i 1.g og i vores fysik bog har vi en facitliste bagom i bogen, måske har du også? Eller måske er det her ikke fra bogen?

Svar #11
19. september 2005 af Bumsen (Slettet)

Okay, jeg takker mange gange igen ;)

Det er fra et løst ark, men vi har nu heller ikke facitliste i bogen :( Elendig bog i det hele taget.. ikke til at finde formler eller noget som helst! Forklaret på en tosset måde.. men mange tak for hjælpen ;) Håber jeg har de 3 andre hovedopgaver rigtige :)

Skriv et svar til: Varmeenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.