Matematik

Konvergens

05. november 2012 af PeterHans123 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

For en række (Σan, n=1..∞), vides det, at den N'te afsnitssum er givet ved Sn=1/N*cos(N*π).

Afgør om rækken er absolut konvergent, betinget konvergent eller divergent.

Jeg kan ikke se, hvordan jeg skal løse denne ud fra oplysningen om den N'te afsnitssum. Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2012 af peter lind

da cosinusfunktionen højst antager værdien 1 gælder |Sn| ≤ 1/N


Svar #2
05. november 2012 af PeterHans123 (Slettet)

Ja den er jeg med på. Jeg omskriver Sn som: 1/N*cos(N*pi)=1/N*(-1)^N.

Dette vil jeg udnytte og opskrive en række på formen Σan, n=1..∞. Dette vil så være en alternerende række, og det kan undersøges om denne række er divergent/konvergent. Dog kan jeg ikke nå frem til rækken an. Har et bud, der lyder an=(2*n-1)/(n^2-n)*(-1)^n. Tælleren i denne er rigtig, men for nævneren dividerer jeg med 0 for n=1. For n=1 og n=2 skal nævneren være 1, for n=3 er nævneren 6, for n=4 er nævneren 12. 

Evt. et bud på hvordan jeg kan skrive nævneren om, så jeg ikke dividerer med 0 for n=1. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2012 af peter lind

Rækken er konvergent fordi afsnitssummen går mod 0. Sådan er grænseværdi for summer defineret. Det er mere problematisk med om den er absolut konvergent. Der skal du nok se på at an = Sn-Sn-1. Der burde ikke komme noget som helst problem med  division med 0. For de laveste værdier n kan du finde leddene som

a1 = S1

a2 = S2-S1


Svar #4
05. november 2012 af PeterHans123 (Slettet)

Okay. Jeg tror jeg har den nu. "problemet" var nok bare at indse, at det kunne bruges, at a1 = S1.

Tak for hjælpen. 


Skriv et svar til: Konvergens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.