Matematik
rækker
til den oploadede opgave tænker jeg at man kunne starte med at opskrive rækkerne :
(i) 1/(3*n)
(ii) 1/(3^n)
(iii) 1/(100*n+1)
(iv) 1/(10^n)
(v)log(n)/n
den sidste kan jeg ikke finde ud af at skrive ind her.
hvad gør jeg efter jeg har opskrevet dem sådan her
Svar #1
10. november 2012 af Andersen11 (Slettet)
Det er ikke helt korrekt:
(iii) ∑∞n=1 n/(100·n+1)
(vi) ∑∞n=1 1/n1/n = ∑∞n=1 n-1/n
Undersøg, om der er konvergente majorantrækker, eller om rækken kan vurderes nedad til en kendt divergent række.
Svar #2
10. november 2012 af teamwork (Slettet)
ja til (iii) har jeg vist bare tastet forkert.
Skal man ikke have et bestemt interval for at have majorantrækker? kunne det fx være alle de reelle tal ?
Svar #3
10. november 2012 af Andersen11 (Slettet)
#2
En række ∑ bn er en majorantrække for rækken ∑ an , hvis det for ethvert n gælder, at |an| ≤ bn . Hvis majorantrækken er konvergent, er rækken ∑ an absolut konvergent.
Svar #4
11. november 2012 af teamwork (Slettet)
#3
gælder det også divergens? at hvis an >=bn så er an divergent?
Svar #6
11. november 2012 af teamwork (Slettet)
til (i) har jeg sammenlignet med den divergente række 1/n og fundet ud af at 1/3^n også er divergent
til(ii) har jeg sammenlignet med 1/2^n som er konvergent og fundet ud af at 1/3^n er konv. med sum 1/2
til (iii) har jeg anvendt n'te ledskriteriet: n/(n*100+1) går mod 1/100 dermed er den divergent.
till (iv) har jeg også sammenligned med 1/2^n og fundet ud af at den er konv med sum 1/9
er det rigtigt?
til (v) tænker jeg at jeg kan bruge integralkriteriet. jeg integrer og får 1/2*ln(t)^2. og 1/2*ln(t)^2 går mod uendelig. men hvordan er det man kan argumentere ud fra integralkritieriet? finder man integralet og ser på hva den går imod? og hvis den går mod uedenlig er den divergent, og hvis den går mod en konstant er den konvergent?
Svar #7
11. november 2012 af Andersen11 (Slettet)
#6
(i) Rækken har ikke noget med 1/3n at gøre. Der er tale om ∑ 1/(3·n) = (1/3) · ∑ 1/n , og da ∑ 1/n er divergent, er denne række også divergent.
(ii), (iv) For rækker af formen s = ∑∞n=1 1/an , med a > 1 , kan man finde summen ved at bemærke, at
a·s = 1 + s ,
hvorfor
s = 1/(a-1) .
Bemærk at din sum for (iv) ikke er korrekt.
(iii) er korrekt.
Skriv et svar til: rækker
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
