Matematik

tangent

13. november 2012 af Yusuf123 (Slettet)

En funktion er bestemt ved f(x) = x^2 +1
bestem en ligning til tangenten gennem punktet (3,f(3))
Er det ikke bare 3^2 + 1 ??

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2012 af mathon

tangentlgningen i (xo,f(xo))
er

                         y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)

beregn
tangentlgningen i (3,f(3))

dvs
                         y = f '(3)·(x-3) + f(3)

så du skal først beregne
                                       f '(3)   og   f(3)

                             
 


Svar #2
13. november 2012 af Yusuf123 (Slettet)

Jeg indsætter 10 istedet for x_0?

Men hvad er x s? det er 3 igås?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2012 af mathon

 

            indsætter 10 istedet for f(xo) = f(3) = 32 + 1 = 10

            f '(x) = ???


Svar #4
13. november 2012 af Yusuf123 (Slettet)

Dvs. y = f '(3)•(x-3) + f(3)
f '(3) = 2x + 1 ? 2*3+1=7
f(3)=3^2+1=10

sådan??


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2012 af PeterValberg

x0 er x-koordinaten til det (rørings)punkt, som tangenten har tilfælles med grafen for f

altså x0 = 3

Du skal først bestemme den afledede funktion til f (den som kaldes f')

f'(x) = (x2 +1)' = 2x

f'(3) = 2·3 = 6

f(3) = 32 + 1 = 10

Dette indsættes nu i tangentligningen:

y = f'(x0)(x - x0) + f(x0) = 6(x - 3) + 10 = 6x -18 +10 = 6x -8

tangenten til f i punktet (3,f(3)) har således ligningen:

y = 6x - 8

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.