Matematik

Differentialligninger (8.006)

16. november 2012 af ab92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

God eftermiddag!

 

Jeg har følgende opgave som jeg sidder fast i: (vejlende eksamensopgaver 8.006)

 

Bestem til differentialligningen y'-3y=e^x den løsning hvis graf i punktet p(1,f(1)) har en tangent der er parallel med linien med ligningen y=x-5

 

Så vidt jeg ved, kan jeg løse den vha:

y=e^(-A(x))*∫h(x)*e^(A(x))dx+ce^(-A(x))

Som i denne situation bliver til:

y=^(3x^2)*∫e^(x)*e^(-3x^2)dx+ce^(3x^2)

eller...

y=^(3x^2)*∫e^(x-3x^2)dx+ce^(3x^2)

 

For så at finde den ønskede løsning skal jeg bruge punktet p(1,f(1))=p(1,-4) ?

Indsætter jeg dette får jeg:

-4=e^(3)*∫e^(1-3)dx+ce^(3)

Og når jeg benytter solve får jeg c til at være:

c=-e^(-3)*(e*x+4)

Indsætter jeg det tilbage i den generelle løsning får jeg resultatet:

y=e^(3x^2)*∫e^(x-3x^2)dx+(-e^(-3)*(e*x+4))*e^(3x^2)

 

Hvis i gad fortælle mig hvor den evt. går galt ville jeg glædeligt selv bikse lidt med det, og poste hvad jeg så finder frem til i andet forsøg? :)

 

Mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2012 af peter lind

A(x) = ∫-3dx= -3x


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2012 af hbhans (Slettet)

Jeg kan ikke lige genkende dine formler, men jeg kan da oplyse dig om at den fuldstændige løsning til den inhomogene differentialligning

dy/dx + f(x)y = g(x)

er

y = e-∫f(x)dx{∫g(x)e∫f(x)dxdx + C}

hvor C er en arbitrær konstant.

I dette tilfælde er f(x) = -3 og g(x) = ex, så løsningen bliver

y = e∫3dx{∫exe∫-3dx  + C}

C kan så bestemmes ved at tangenten i (1,f(1)) skal være parallel med linien y = x  - 5


Svar #3
19. november 2012 af ab92 (Slettet)

Jeg undskylder at jeg ikke har fået svaret før nu. Weekenden bød på lidt af hvert. Jeg kan ikke længere genkende mine tanker fra den dag, men opgaven er blevet løst. Tak.


Skriv et svar til: Differentialligninger (8.006)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.