Matematik

"og" eller "eller" VIGTIGTT

18. november 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: A-niveau

Når man løser ligninger og får f.eks. to x-værdier ud af det, hedder det så x = 2 og x = 7 eller heddet det: x= 2 eller x = 7

 

 f.eks.

 (x2 - 4) = 0 ⇔ (x-2)(x+2)=0 ⇔ x = 2 og/eller x = -2

 

hjælpppp!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det hedder

x = 2 ∨ x = 7  ("eller") .

Det åbne udsagn

x = 2 ∧ x = 7  ("og')

har kun den tomme mængde Ø som løsningsmængde, for der er intet reelt tal x, der opfylder, at x både er lig med 2 og lig med 7.


Svar #2
18. november 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

1) (x2 - 4) = 0 ⇔ (x-2)(x+2)=0 ⇔ x = 2 eller x = -2     - Korrekt ? :)

2)  Er det bedre at bruge ∨-tegnet i stedet for 'eller'? Eller er det ligemeget?..

3) Hvornår skal jeg så bruge 'og'?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

1) Ja, det er korrekt. Benyt tegnet ∨ .

3) Man bruger "og" ∧ , når det er relevant, for eksempel, når man løser et system af flere ligninger med flere ubekendte, for eksempel ved bestemmelse af skæringspunkter mellem to grafer. Her er der tale om at finde koordinater for punkter, der både er på den ene graf og på den anden graf.


Svar #4
18. november 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Så når man løser ligninger, så benyttes ∨ altid?


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. Det kommer jo helt an på hvilken slags ligninger, man løser. Genlæs #3.

Hvis der er tale om een ligning, der kan have mere end een løsning, bruger man ∨ , da løsningsmængden jo er foreningsmængden af de enkelte løsningsmængder.

Prøv at tænke på sammenhængen

x ∈ A ∪ B ⇔ x ∈ A ∨ x ∈ B , og

x ∈ A ∩ B ⇔ x ∈ A ∧ x ∈ B


Skriv et svar til: "og" eller "eller" VIGTIGTT

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.