Matematik

Opfyldning af badekar!

21. november 2012 af Armendog (Slettet)

Vandhane nr. 1 er 10 minutter om at fylde karret op. Vandhane nr. 2 er 15 minutter om at fylde karret op.

 

Hvor lang tid tager det at fylde karret op, hvis begge vandhaner er tændt?


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. november 2012 af SuneChr

Kald vandmængden i det fyldte kar  n L

Vandhane nr. 1  fylder med en hastighed  n/10  L / min

Vandhane nr. 2  fylder med en hastighed  n/15  L / min

Begge haner åbne:

n/10 + n/15 L / min  =  n/6 L / min  =  n L / 6 min

Det tager altså 6 min at fylde karret med begge vandhaner.

 


Svar #2
21. november 2012 af Armendog (Slettet)

#1


Kald vandmængden i det fyldte kar  n L

Vandhane nr. 1  fylder med en hastighed  n/10  L / min

Vandhane nr. 2  fylder med en hastighed  n/15  L / min

Begge haner åbne:

n/10 + n/15 L / min  =  n/6 L / min  =  n L / 6 min

Det tager altså 6 min at fylde karret med begge vandhaner.

 

 

Tak for dit hurtige svar. :)

Jeg forstår dit eksempel delvist.

Den sidste linie gør mig lidt forvirret: "n/10 + n/15 L / min  =  n/6 L / min  =  n L / 6 min"

 

Har du mulighed for at indsætte fx. "100" på n'et plads og derefter løbe eksemplet igennem? Jeg formår nemlig ikke at komme frem til noget som helst logisk. :S


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. november 2012 af SuneChr

Find en fællesnævner for

n/10  og  n/15

Vi har nemlig

n/10 = 3n/30   og   n/15 = 2n/30

Summen er da  5n/30 = n/6


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. november 2012 af mathon

 

                                                    hane1           hane2          hane1+hane2
            på 1 minut fyldes           (1/10)            (1/15)         (3+2)/30 = (1/6)           af karret

            på 6 minutter fyldes                                                 6/6 = 1/1 af karret =  hele karret

            


Svar #5
21. november 2012 af Armendog (Slettet)

#4


 

                                                    hane1           hane2          hane1+hane2
            på 1 minut fyldes           (1/10)            (1/15)         (3+2)/30 = (1/6)           af karret

            på 6 minutter fyldes                                                 6/6 = 1/1 af karret =  hele karret

            

 

Tusind tak begge to! Nu forstår jeg det så godt, at jeg også kan forklare andre det - perfekt! (y)


Skriv et svar til: Opfyldning af badekar!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.