Dansk

hjælp til sætningsled og ordklasser

22. november 2012 af heidh (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hejsa

Jeg har fået en dansk opgave - i grammatik, som virkelig er mit hade... jeg vil så gerne, men fatter det ikke helt :-/

 

Nå, men vi har skulle sætte ordklasser og sætningsled ind i denne tekst, ordklasserne har jeg styr på, men nogen der har lyst at hjælpe med sætningsledene - jeg har lavet opgaven, vil bare gerne se om jeg har fattet bare en smule af det :-/

 

På forhånd tak!

 

Teksten:

Han så så fortvivlet ud, at jeg snart ikke kunne bære det et øjeblik længere, jeg så undskyldende hen
på betjenten.


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. november 2012 af Steph12 (Slettet)

Han(S) så(V) så fortvivlet ud(DO), at jeg(S) snart(ADV) ikke kunne bære(V) det et øjeblik længere(DO), jeg(S) så(V) undskyldende(DO) hen
på betjenten(IO).

S = Subjekt/Grundled - X

V = Verballed/Udsagnsled - O

DO = Direkte objekt/Genstandsled - Δ

IO = Indirekte objekt/Hensynsled - Π (firkant)

ADV = Adverbialled/Fortæller om udsagnsledet - tidsangivelse (Drengen løber hurtigt - fortæller om hans måde at løbe på)

Der er delte meninger om, hvor mange ord, der skal understreges, når man fx skal finde det direkte objekt. 

Håber du fik noget ud af vores svar. :-)

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. november 2012 af Stygotius (Slettet)

Hmm, njaaa, -den går nu ikke rigtigt i # 1.

 

Han~(X)       så(O)       så(adv.)      fortvivlet(XO)      ud,   at      jeg(X)       snart(adv.)       ikke(adv.)        kunne       bære(O)  det(Δ)    et øjeblik længere(adv.), jeg(X)    så(O)        undskyldende(frit prædikativ)       hen(adv.)  på(P)           betjenten(styrelse)

 

X = subjekt (grundled)

= verballed (udsagnsled)

Δ = direkte objekt  (genstandsled)

XO = subjektsprædikativ (omsagnsled til grundled)

adv. = adverbium, adverbialled  (biled)

P = præposition  (forholdsord)

 

 

 


Skriv et svar til: hjælp til sætningsled og ordklasser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.