Geografi

Absolutte og relative fugtighed

24. november 2012 af inger91 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg skal lave denne geografi rapport om nedbør, men nu er jeg gået helt i stå.
Hvis i kigger på vedhæftede fil, så er der 2 bilag.
 

I bilag 1 skal jeg finde højden, temperatur, den relative fugtighed og den absolutte fugtighed. Jeg kan sagtens finde højden men så går jeg i stå. Det er punkt C jeg taler om.

Hvis nogle kan forklare mig det ville det være en stor hjælp.

Jeg vedhæfter lige hele opgaven, så i også kan kigge på spørgsmålene. Det er aller nederst i opgaven hvor der står Øvelser.


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. november 2012 af Kasper73

Bare for nysgerrighedens skyld, hvad har du så fået tallene til at være i punkt B? Her begynder det jo at regne, så noget af det vand som er i luftenbliver udskilt, stadig imens at vinden skubber luften op ad bjergsiden...

 

Kan det her være en hjælp:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1248721


Svar #2
24. november 2012 af inger91 (Slettet)

H: 25°c -11°c = 14°c 1°c/100m * 14°c = 1400m
T: 11°c
RF = 10g/m3 : 10g/m3 * 100 = 100%
AF: 10g/m3 (den samme som i punkt A)

 

Skal bare have det forklaret på en ordentlig måde for forstår det ikke helt.
Jeg ved godt det begynder at regne når den overstiger den maksimale vanddampindhold end luften kan bære, men forstår ikke hvordan man regner den relative fugtighed ud?


Svar #3
24. november 2012 af inger91 (Slettet)

i punkt C


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. november 2012 af Kasper73

Hmm, kan måske godt se hvorfor du bliver en smule forvirret... Der er umiddelbart en fejl i opgaven: I boks A står der at den absolutte fugtighed er 10 g. vand/m3. Der skal stå 23 g. vand/m(aflæst i bilag 2). Den absolutte fugtighed er defineret som hvor  meget vand, luften kan indeholde. Den relative luftfugtighed ved 0 meter bliver derfor:

10 g. vand/m3 *23 g. vand/m3 *100 ≈ 44 %

Når mættet luft stiger til vejrs falder temperaturem kun med ½ ºC/100 meter

3600 meter - 1400 meter  (Her hvor det begynder at regne) = 2200 meter. Det skal ganges med den ½ ºC/100 meter, så temperaturen på toppen bliver 0ºC. Så skal du aflæse den absolutte fugtighed i bilag 2. Lige præcis på toppen holder det op med at regne, men luften er stadig helt mættet med vand (RF= 100%). Den kan nu indholde mindre vand end ved dugpunktshøjden.

Luften som kommer ned på den anden side bliver med det samme varmere og kan derfor indeholde mere vanddamp en den kunne på toppen, derfor skal der regnes med 1 ºC/100 meter, dog skal du huske på at temperaturen stiger. I bunden bliver det til 36 ºC. Aflæs AF til 36 ºC i bilag 2

Nu skal du tage AF på toppen, for det er den mængde vand som er i luften og dividere med AF for bunden på den andens side af bjerget (pkt D), for at for den relative fugtighed i pkt D

AF v. 0ºC / AF v. 36 ºC *100 = ___ %

 

Det blev da vidst til en hel smøre.... Giver det mere mening?


Svar #5
25. november 2012 af inger91 (Slettet)

Arh okay, nu er jeg med. Det giver god mening ;)

Tak for hjælpen ;)


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. november 2012 af Kasper73

Der skulle have stået:

(10 g. vand/m3 / 23 g. vand/m3) *100 ≈ 44 %

og ikke:

10 g. vand/m3 *23 g. vand/m3 *100 ≈ 44 %


Svar #7
25. november 2012 af inger91 (Slettet)

Nårh ja, det ved jeg godt.
Jeg skulle bare have forklaret RF i punkt C da det drillede mig, men har forstået det nu :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. november 2012 af oafkl (Slettet)

Den relative fugtighed angives i procent. det er den Absolutte fugtighed divideret med den maksimale fugtighed gange 100. altså (AF/Max F)*100 . den maksimale fugtighed kan aflæses på bilag 2. 


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. november 2012 af oafkl (Slettet)

@Kasper73. Svar#4

der er bare ikke nogen fejl i opgaven. den absolutte fugtighed (AF) definerer bare hvor meget luften indeholder på nuværende tidspukt. og derfor kan den sagtens være 10 g/m3 . den maksimale fugtighed er det som luften maksimalt kan indeholde og den kan aflæses på bilag 2. derfor passer 10 g/m3 i punkt a meget godt med at det er 44%. det betyder at det er 44% af hvad luften maksimalt kan indeholde.


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. november 2012 af Kasper73

Yes, my bad...
 

Fik blandet to sætninger sammen som jeg lærte af min geografilærer for nogle år siden. Beklager


Skriv et svar til: Absolutte og relative fugtighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.