Matematik

Lineær algebra

03. december 2012 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Det er her, vedhæftet fil, jeg har brug for hjælp til. Men vil helst have hjælp en ad gang. I opgave 2.1(a) fik jeg til

∂Q/∂p = ∑ 2ti(pti + q - yi) , og

∂Q/∂q = 2nq + ∑ (2pti - 2yi)        <-- det har jeg udregnet i Maple. Men hvordan? Jeg ved, at

∂/∂q (pti + q - yi)2 = 2q + 2pti - yi , så indsætter man sigmategnet, at

∑(2q + 2pti - yi ). Men, er det så det samme som 2nq + ∑ (2pti - 2yi) ? 

I opgave 2.1(b) forstår jeg ikke, hvordan man kan omskrive det. Det er også forklaret om det i sætning 1.

Vedhæftet fil: Ugeopgave2.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Leddet ∑ni=1 (2q) betyder jo (2q) + (2q) + ... + (2q) (n addender), dvs 2nq .

Man har så ligningssystemet

∑ 2ti(pti + q - yi) = 0 og

2nq + ∑ (2pti - 2yi) = 0

Divider hver ligning med 2 og flyt y-leddene over på højre side.

 


Svar #2
03. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#1 

OK. 

i) ∑ ti(pti + q - yi) = 0 ⇔ ∑ ti(pti + q) = ∑ tiyi

ii) nq + ∑ (pti - yi) = 0 ⇔ nq + ∑ pti = ∑yi

OK. Har lige sammenlignet det med opgavesættet. Troede det skulle gøres på en svære måde.

I 2.1(c)

M = (∂2Q/∂p2)(∂2Q/∂q2) - (∂2Q/∂q∂p)2 = (∑2ti2)(2n) - (∑2ti)2

    = (2a)c - (2b)2 = 2(ac - 2b2) ... hvad så?


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

I 2.1(c) skal man opstille matricen M, som er matricen for ligningssystemet:

             ∑ ti2           ∑ ti
M   =    
             ∑ ti              n

og            d = ∑ tiyi      og     e = ∑ yi


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

I 2.1(d) benytter man så

2Q/∂p2 = 2·∑ ti2 ,  ∂2Q/∂q2 = 2n , ∂2Q/∂q∂p = 2·∑ ti

og beregner

det(M) = (1/4) · (n·∑ ti2 - (∑ ti)2) ≥ 0


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. december 2012 af YesMe (Slettet)

#3

Altså, er det bare en matrixform, man skulle definere? Hvad med (p,q) der står ved siden af M? Skal man også skrive hvad (p,q) er, når det er lig med M-1(d,e)?


Svar #6
03. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#3 & #4

OK. Er det ikke det samme som mit svar i #2? Lokalt minimum gælder jo, at det(M) > 0 og ∂2Q/∂p2 > 0. Så, hvorfor skrev du "≥" ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

(p,q) er de to koefficienter, der søges bestemt.

 

#6

Man skal lige vise, at det(M) ≥ 0 .


Svar #8
03. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#7

Så vidt jeg husker, at jeg læste i en bog; hvis determinanten er lig med 0, giver testen ingen konklusion. Men jeg kan se, at du foretrækker begge dele, altså både lig med og større end 0. (Hvorfor?)

Hvad/Hvordan kan man så konkludere, at lokal minimum eksisterer, når ti ikke kendes?


Brugbart svar (1)

Svar #9
03. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man betragter 2.-gradspolynomiet

p(x) = ∑ni=1 (x + ti)2 = ∑ni=1 (x2 + 2xti + ti2)

Da det er ikke-negativt, har det højst 1 reel rod, så derfor er dets diskriminant d ≤ 0 . Derfor gælder der, at

d = b2 - 4ac = (2∑ti)2 - 4·n·∑ti2 ≤ 0 , dvs

n·∑ti2 - (∑ti)2 ≥ 0

Det er også let at se, at p(x) kun kan have en rod, hvis alle tallene {ti} er ens. Hvis mindst to af tallene {ti} er forskellige, gælder det skarpe ulighedstegn

n·∑ti2 - (∑ti)> 0

og det sikrer lokalt minimum for Q .


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. december 2012 af YesMe (Slettet)


Svar #11
03. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#9

Jeg beklager, jeg ikke rigtigt kan følge med i et par punkter. Du har valgt at lade p(x) stå for noget, uden jeg ved hvor det kom fra eller hvorfor du har valgt det. Når vi kommer til diskriminanten, mener jeg ikke, at d skal være mindre end 0, når reelle rødder ikke findes. Ønsker man at finde et reel (dobbelt)rod, skal d være lig med 0. 

Men vi kan snakkes ved (forhåbentlig). Hav en god nat :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jeg valgte polynomiet for at vise, at der gælder

n·∑ti2 - (∑ti)2 ≥ 0

I polynomiet p(x) indgår kun de n tal {ti} og en variabel x. Polynomiet er en sum af kvadrater og er derfor ikke-negativ for alle x. Det har derfor højst 1 reel rod, og dets diskriminant d er derfor ≤ 0 . Man ser også, at hvis bare 2 af tallene {ti} er forskellige, er polynomiet positivt for alle x, og dets diskriminant er derfor < 0 i dette tilfælde, hvilket sikrer, at det(M) > 0 og dermed at Q(p,q) har et lokalt minimum for det fundne koefficientsæt (p,q) .

Hvis man ikke ønsker at vise dette, kan man henføre det som et specialtilfælde af Cauchy-Schwarz' ulighed.


Svar #13
04. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#9 & #12

OK. Jeg tror jeg kan følge lidt bedre med efter at have læst om Cauchy-Schwarz' ulighed på nettet. Synes det måske lidt svært at svare på det (på mit eget sprog), når det er noget vi ikke har lært om eller har læst grundt om det før. Men tak!

Til 2.2a, har jeg hørt fra nogle i min klasse, at man skulle beregne determinanten af matricen for den angivne lineæare afbildning. Hvis det er lig med 0, så er det ikke en bijektiv. 

det(A) = det([1 2 1; 1 1 0; -1 0 1]) = 0.

Men, jeg er dog usikker på det, for jeg ikke vidste om det. Jeg har læst i bogen og bladret igennem, fandt jeg et par stykker; 

S2.4.2 "Lad f: Fn→ Fm være en lineær afbildning. Der gælder (1) Hvis f er surjektiv er m ≤ n, (2) Hvis f er injektiv er m ≥ n, (3) Hvis f er bijektiv er m = n."

S3.4.7 "Lad A være en n x n- matrix. Da er A regulær netop hvis det(A) ≠ 0"

Kan man ellers godt svaret på noget andet end at sige, "Den er ikke bijektiv, når det(A) = 0"?


Svar #14
04. december 2012 af DelFerro (Slettet)

Til den sidste opgave har jeg forsøgt at løse det vha Maple (se vedhæftet fil). Kan sætningen 2.3.12 (s. 50) bruges, selvom det gælder for en m x n matrix?

Vedhæftet fil:2-2ab.png

Brugbart svar (1)

Svar #15
04. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det er helt korrekt, at afbildningen er bijektiv, hvis og kun hvis det(A) ≠ 0 .


Svar #16
04. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#15

Gøre det noget, hvis jeg spørger dig "hvorfor" skal det være det? Men kan du hjælpe mig med den sidste opgave?


Brugbart svar (1)

Svar #17
04. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

I den sidste opgave 2.2b har man af impulsbevarelsen de tre ligninger

3m1 -m2 +3m3 = 3m1 + (5/2)m3

2m1 +3m3 = 3m1 + 2m3

4m1 + 2m2 = 3m1 + 3m2 + (1/2)m3

Lign II giver umiddelbart m3 = m1 , der indsat i Lign I giver m2 = (1/2)m1

Dette er også konsistent med Lign III.

Udegner vi nu den samlede kinetiske energi før og efter stødet, har vi

Ekin,før = (1/2)m1·(v12 + (1/2)v22 + v32) = (1/2)m1·(32+22+42 + (1/2)·(12+22) + 32+32) = (99/4)·m1 , og

Ekin,efter = (1/2)m1·(w12 + (1/2)w22 + w32) = (1/2)m1·(32+32+32 + (1/2)·32 + (5/2)2+22+(1/2)2) = 21·m1

 


Brugbart svar (1)

Svar #18
04. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Eller mente du den sidste opgave i 2.2a?

Her skal man undersøge, hvornår ligningen f(x) = b har mindst een løsning.

Her afleder man ligningerne

x2 + x3 = b1 - b2 , og

x2 + x3 = b2 + b3

En betingelse for mindst 1 løsning er b1 - b2 = b2 + b3


Svar #19
04. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#17 & 18

Hold da op. Jeg beklager virkelig, at jeg ikke havde formuleret ordenligt, hvilken "sidste" opgave jeg mente. Tak for din tid. Jeg skulle kun lave opgave 2.1 og 2.2.a. Det var også den måde, jeg kom frem til i hånden. Men så endte jeg med at isolere b1 = 2b2 + b3 Skal man fortsætte noget? (Er usikker på hvordan man skal svare på helt præcis). 


Brugbart svar (0)

Svar #20
28. november 2013 af jenshansen10 (Slettet)

Hej!

Jeg sidder også med opgave 2.1 og er nået til 2.1 c)

Jeg forstår ikke helt hvad jeg skal skrive, når de beder om at opskrive matricen 

M(p  q) = (d  e)

Jeg kan godt se, at d og e er blevet oplyst i opgaven, men havd er det helt præcist M(p  q) vil sige ?


Skriv et svar til: Lineær algebra

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.