Dansk

Hjælp mig med sjov gåde

05. december 2012 af hjælpnu123 (Slettet)

Hey folkens, er der nogle som kan hjælpe mig med denne gåde :) ?

 

Som en del af juleforberedelserne prøvekører julemanden hvert år sin kane med alle sine mange rensdyr spændt for. I år fik jeg, Nissen fra København, igen lov at komme med på køreturen hen over nattehimlen, og mens jeg sad der i kanen og hørte bjældeklang og så på alle stjernerne og rensdyrene, kom jeg til at tænke på om der mon var lige så mange rensdyr som stjerner. Jeg begyndte med at tælle rensdyrene, men da jeg kom til 337, blev jeg helt svimmel og kunne jeg ikke længere hitte rede i hvilke dyr jeg havde talt.

Jeg spurgte i stedet julemanden hvor mange rensdyr han havde. ”Jo ser du” svarede julemanden, ”hvis du vil vide hvor mange rensdyr jeg har, skal du tage alderen af mit yndlingsrensdyr, gange det med 137 og trække 2 fra. Både 137 og 2 er jo primtal, og antallet af rensdyr er selvfølgelig også et primtal, for du ved jo at jeg holder så meget af primtal”. ”Men jeg ved jo ikke hvor gammelt dit yndlings-rensdyr er” indvendte jeg.

”Ho, Ho” sagde julemanden ”alderen på mit yndlingsrensdyr er selvfølgelig et primtal, og dette primtal har den sjove egenskab at når man ganger det med sig selv, så ender resultatet på samme ciffer som primtallet selv. Det er det største primtal som har denne egenskab samtidig med at resultatet giver et primtal når man ganger det med 137 og trækker 2 fra.” ”Jamen, det blev jeg da ikke klogere af!”. ” Ho ho! Jeg regner med at du juleaften forklarer mig hvor mange rensdyr jeg har.”

Jeg var allerede helt svimmel og syntes det lød lige så svært som at tælle stjernerne, men jeg vil ikke skuffe julemanden. Derfor vil jeg høre jer om I ikke kan hjælpe mig. Jeg vil så forfærdelig gerne kunne forklare julemanden hvor mange rensdyr han har, så hvis I hjælper mig, skal I huske at forklare hvordan I finder ud af det så selv Nissen fra København kan forstå det og ikke endnu engang bliver svimmel. Til dem der laver den flotteste, mest korrekte og mest julede besvarelse, udlover jeg en gave til juleafslutningen, og jeg skal nok også hædre alle jer der laver en korrekt besvarelse.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. december 2012 af NejTilSvampe

Yndlingsrensdyr = x

Antal af rensdyr = y

y = 137x - 2

x er et primtal der har egenskaben at xender med det samme cifre. Du kan derfor konkludere at det sidste cifre er 1, fordi 1 er det eneste primtal der giver dig 1 igen ved sidste cifre hvis du kvadrerer det (udover 5 og 0, men de opstår ikke som sidste cifre i primtal over 5).

Udover det, ved vi at y > 337

Men hvis du ganger et tal der ender med cifret 1 med 137, så får du et tal der ender på 7. Trækker du 2 fra efter det, ender du med et tal der ender på 5. Tal der ender på 5 er ikke primtal. Opgaven kan derfor ikke gå op.

Ret mig hvis jeg tager fejl.


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Tallet 5 er et primtal, der har den egenskab, at 52 ender på det samme ciffer som 5. Og

n = 5·137 - 2 = 683

er et primtal.


Skriv et svar til: Hjælp mig med sjov gåde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.