Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Fårekyllingers stofskifte i Watt (haster)

09. december 2012 af fievangg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået en opgave der hedder "Fårekyllingers stofskifte i W". Det er en gruppeopgave, og vi sad alle 3 og prøvede at finde ud af det igår, men uden held. så er der nogen der kan forklare mig hvad man skal?

 

I forsøgsvejledningens pkt. 3 er stofskiftet angivet som den hastighed hvormed CO2 koncentrationen i flasken vokser. Da flasken har et rumfang på 250 mL, svarer 1 ppm til 250•10-6 mL = 0,250•10-3 mL.
Fårekyllingers kost består overvejende af kulhydrater, og det medfører, at det rumfang O2 der forbruges omtrent svarer til det rumfang CO2 der udskilles. Omsætningen mellem stofskifte og forbrugt O2 er 20J/mL. Det samme tal kan derfor bruges som omsætningsfaktor mellem stofskifte og udskilt CO2 mængde. 1ppm/s svarer derfor til 0,250•10-3 mL/s • 20J/mL = 0,005J/s = 5 mW.

Bestem grafisk sammenhængen mellem fårekyllingernes masse og deres stofskifte i mW.
1) Sammenlign grafen og det matematiske udtryk for grafen med sammenhængen mellem masse og hvilestofskifte fra opgave 1. Er der overensstemmelse? Kommentér.
2) Diskuter hvad der er bedst at undersøge:
- Hvilestofskiftet som funktion af længden
- Hvilestofskiftet som funktion af massen


Skriv et svar til: Fårekyllingers stofskifte i Watt (haster)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.