Dansk

sætningsanalyse

24. september 2005 af sis88 (Slettet)
heeej..
da jeg klarede mig rimeligt dårligt til AP screeningen..vil jeg gerne have jeg hjælp til at blive bedre til sætningsanalyse..plz

hvad skal jeg spørge med for at finde hhv. genstandsled, hensynsled, omsagndled til grundled og biled?

og hvad er et biled? eksempler?

jeg skal bruge det til at øve mig på at analysere sætninger..

mange taaak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2005 af Malfoy (Slettet)

Biled = Dansk
Adverbial = Den latinske betegnelse

Biled kan inddeles i to grupper=

indholdsverbialer= Det oplyser til tid, sted, årsag m.m
EKSEMPEL: Elisabeth kører GODT... Godt er biledet

sætningsadverbialer= det angiver talerens holdning/vurdering til det der bliver sagt.
EKSEMPEL: Pia kommer DESVÆRRE omlidt... desværre er biledet.

HUSKEREGEL: Når du skal finde biledet i en sætning er huskereglen at det tit er biledet der bliver tilbage, når alle andre sætningsled er fundet...

Malfoy

Svar #2
25. september 2005 af sis88 (Slettet)

mmm mange taak :)

hvad med ordet "SIN" ?

hvis nu der står mmm

"HAN BAGTALTE SIN NABO"

han = grundled
bagtalte = udsagnsled
nabo= hensynsled

hvad er SIN så? er det så hensynsled ligesom nabo??????????

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#2:
'sin' er et refleksivt pronomen (tilbagevisende stedord).

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2005 af NuclearWarhead (Slettet)

Sin er et possessivt pronomen (ejestedord). Possessiverne er som regel attributive (altså, de har samme funktion som tillægsord normalt har, de angiver en nærmere specificering af dets overled: en rød bil, en og rød er attribut til bil).

Sin er attribut til nabo, syntagmet "sin nabo" (her en substantivgruppe) er objekt (genstandsled).

#3: Du tænker i morfologi, når vi snakker om led, snakker vi om syntaks :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#4:
Det har du da så sandelig ret i :-)

Det er kun godt, at andre har fødderne anderledes solidt plantet. Jeg må vist hellere smutte tilbage til de matematiske manipulationer og overlade syntaktiske analyser til andre ;-)

//Epsilon

Svar #6
25. september 2005 af sis88 (Slettet)

mmm..hvilket tegn er det så jeg skal skrive under ordet SIN i sådan en sætning?

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. september 2005 af NuclearWarhead (Slettet)

Du skal trække en pil fra sin til nabo, og lave en streg under "sin nabo" og sætte trekant under stregen :)

Svar #8
25. september 2005 af sis88 (Slettet)

dvs. SIN NABO er genstandsled og ikke hensynsled?
hvorfor?

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. september 2005 af NuclearWarhead (Slettet)

Fordi det typisk er visse udsagnsord der vil have hensynsled, og forudsætningen for hensynsleddet er som regel at der er et genstandsled i sætningen (i hvert fald på dansk).

Skriv et svar til: sætningsanalyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.