Matematik

Hjælp

04. januar 2013 af 7o1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et koordinatsystem i rummet er planerne α og β givet ved ligningerne

α: 3x-2y-5=0,      β: -x+2y-2z=-1.

Ligningen for kuglen K er: (x+2)2+(y-1)2+(z-1)2=16

A) Afgør med begrundelse om β er tangentplan til kuglen K.

B) Bestem en ligning for den plan, som indeholder linjen L og punktet P(1,3,4).

C) Bestem punktet C's projektion på planen α.

Nogle der kan hjælpe med, at forklare og begrunde hvordan og svar til disse opg.

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. januar 2013 af mathon

kuglens centrum er C(-2,1,1)

C's afstand fra planen
                                         β:  -x+2y-2z+1=0

er               
                        dist(β,C(-2,1,1)) = | -(-2)+21-21+1 | / √((-1)2+22+(-2)2)

 

 

 

 

                        ...linjen L er ikke oplyst

 

Svar #2
04. januar 2013 af 7o1 (Slettet)

tak for din hjælp men hvad med spørsmål B og C


Svar #3
04. januar 2013 af 7o1 (Slettet)

sorry

l: (x,y,z) = (-2,1,3) + t * (4,2,-1)

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

B) Det eftervises let, at punktet P(1,3,4) ikke ligger på linien L. Beregn koordinaterne for to punkter A og B på linien (benyt foreksempel parameterværdierne t = 0 og t = 1). Den søgte plan er nu planen, der indeholder de tre punkter A, B og P. Man kan benytte vektoren AP × BP som en normalvektor, og planen indeholder punktet P.

C) Der er i opgaveteksten ikke nævnt noget om punktet C (det er formodentlig ikke det samme som kuglens centrum, som mathon kalder C i #1).


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.