Kemi

Kemi-Hjælp

08. januar 2013 af Andersen2344 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Er der nogen kan hjælpe med denne opgave.

I en kageopskrift står der, at der skal bruges en teskefuld (6g) natron (natriumhydrogencarbonat).


a) Beskriv natron. Start med atomerne og forklar hvilke bindinger, der er i stoffet.


b) Natron antages at reagere efter følgende reaktionsskema (ikke afstemt):
NaHCO3 → Na2CO3 + CO2 + H2O
Kagen bages ved 180 °C. Hvor meget mere ville kagen fylde, hvis al den dannede gas blev i den, mens den blev bagt. (Lav selv antagelse om lufttrykket).


c) I kraftige permanente magneter bruges neodynium (Nd), som er et såkaldt sjældent jordmetal. Stoffet findes bl.a. som salte af fosfat i mineralet monazit. Opskriv formlen for neodynium(III)fosfat og forklar hvordan stoffet hænger sammen.


d) Til magneterne bruges en legering med denne sammensætning: Nd2Fe14B. Beregn det procentiske (masse) indhold af neodynium i en magnet.

 

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. januar 2013 af mathon

M(NaHCO3) = sum({1,1,1,3}*{22.990,1.008,12.011,15.999}) g/molo =  84,006 g/mol

 

                                         2 NaHCO3 (s)    --->    Na2CO3 (s)   +   CO2 (g)   +   H2O (g)
                                             2 mol                                                     1 mol
                                            168,012 g                                              1 mol
                                                6 g                                                          x

     forholdsregning

                                              (6 g) / (168,012 g) = x / (1 mol)

                                               0,035712 = x / (1 mol)

                                               x = 0,035712 • (1 mol) ≈ 0,0357 mol CO2, som antages at have et tryk
                                                                                                                 på 1,5 atm

                                               V(CO2)ekstra = n • R • T / p

                  V(CO2)ekstra = (0,0357 mol) • (0,082058 atm·L/(mol·K)) • ((273,15+180) K) / (1,5 atm) =

                                                                                                                                           0,8850 L

      Hvis den udviklede CO2 var forblevet i kagen, ville dennes volumen have været næsten en liter større

 

 

              

                                            

                                            


Skriv et svar til: Kemi-Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.