Matematik

differentialligning

08. januar 2013 af Mathematica (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en differentialligning på en eller anden form, der ikke er så vigtig. 
Tit når min bog løser denne differentialligning, så indfører den en ny variabel x' = ax, for at gøre x dimensionsløs (hvilket jeg stadig synes er meget mærkeligt), og de skriver så differentialligningen op for vores funktion f men nu som funktion af x'.
Min anden bog gør det på en lidt anden måde. De indfører stadig x' = ax men for at omforme differentialligningen til en form, hvor der indgår x' omdøber de i stedet f(x) -> f(x'/a) = h(x'). De omdøber altså funktionen. 
Disse fremgangsmåder er i sidste ende ækvivalente ikke? Det synes jeg de burde være, men jeg forvirrer altid mig selv rigtig meget med variabelskift. Kunne i evt. vise med et eksempel, hvordan de er ækvivalente, hvis de er.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Teknisk set er det korrekt, hvad dine tekster gør, når de variable transformeres til dimensionsløse størrelser. Det er specielt vigtigt, hvor der indgår eksponentialfunktioner, logaritmer og trigonometriske funktioner. Ofte vil man også skalere selve funktionen, ikke bare den variable x, der indgår i funktionen.


Svar #2
08. januar 2013 af Mathematica (Slettet)

men er de to nævnte fremgangsmåder ækvivalente? :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis man skal være helt korrekt, er det misbrug af notation, hvis man bruger samme funktionsnavn, hvor man både taler om f(x) og f(x') som værende det samme. Det er mere korrekt at indføre et nyt funktionsnavn, hvor h(x') defineres som f(x), hvor der gælder den nævnte sammenhæng x' = ax .


Svar #4
08. januar 2013 af Mathematica (Slettet)

okay jeg synes det er lidt forvirrende. Hvilke konsekvenser har det ikke at omdøbe funktionen. I min bog har jeg nemlig afskrevet et eksempel, hvor det ikke gøres, og hvad har det af betydning, at man ikke omdøber sin funktion. Får han så forkert resultat i sidste ende? (se vedhæftede billede)

Vedhæftet fil:diffligning.png

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Som nævnt er det strengt taget misbrug af notation at kalde Ψ(x) og Ψ(β) for den samme funktion. I praksis gøres dette hele tiden, fordi man gør sig klart, hvilken funktion det er, man finder frem til. Angivelsen af den variable er med til at identificere hvilken funktion, det drejer sig om.


Skriv et svar til: differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.