Matematik

monotoniforhold

15. januar 2013 af SolSmil (Slettet)

hej

jeg har f(x)= 2ln(2x+4)-3x og har fundet f ' (-3) = -5 og f(1)= -2,33 men noget virker forkert? Har jeg differentieret rigtigt?

 

i en anden opgave har jeg f(x)= 2√(x2-25) - 3√(x2-16) og jeg prøver så  at finde f ' (-3) og f ' (3) men Ti-Nspire kan ikke løse det og siger resultatet er udefineret. Hvorfor det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2013 af mathon


                        f(x) = 2ln(2x+4) - 3x

                        f '(x) = 2• (1/(2x+4)) • 2  -  3  = (4/(2x+4)) - 3  = (2/(x+2)) - 3


                        f '(3) = (2/(3+2)) - 3 = (2/5) - (15/5) = -(13/15)


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2013 af mathon

 

                        f(x) =  2√(x2-25) - 3√(x2-16)            Dm(f) = [-∝ ; -5[ ∪ ]5 ; ∝]

                        hverken -3 eller 3 ligger i Dm(f), hvorfor f '(x) selvfølgelig ikke kan beregnes = udefineret


Svar #3
15. januar 2013 af SolSmil (Slettet)

#1: så f(-3)= -13/15 g f(1) = -2,28 dvs. vi har en vendetangent og ingen ekstrema? 

 

#2: Jeg skulle lave en fortegnslinje. Jeg fandt først f ' (x)=0 og så fik jeg at det var x = -5,6745, x =0 og x= 5,6745. Så skulle jeg finde tal som ligger over og under dem og valgte derfor -6, 6, 3 og -3. Har jeg gjort noget forkert? 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. januar 2013 af mathon

 

Nr 1


                        f(x) = 2ln(2x+4) - 3x       x > -2

                        f '(x) = 2• (1/(2x+4)) • 2  -  3  = (4/(2x+4)) - 3  = (2/(x+2)) - 3


                        f '(-3) er ikke defineret
                 og
                        f(1) = 2•ln(6) - 3 ≈ 0,5835

 

 

Nr 2                

                        f(x) = 2√(x2-25) - 3√(x2-16)     Dm(f) = [-∝ ; -5[ ∪ ]5 ; ∝]

                                       2x             3x
                        f '(x) = ---------  -   ----------                    x = -3 og x = 3 er ubrugelige valg
                                 
√(x2-25)     √(x2-16)
 


Svar #5
15. januar 2013 af SolSmil (Slettet)

jeg fandt i nr.1 at f'(x)=0 er x = -1,33 er det så ikke meningen at man skal vælge et tal under denne værdi og over den? dvs. fx 1 og -3?

Det giver ikke mening at det ikke skulle lade sig gøre når jeg skal lave en monotonitabel. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. januar 2013 af mathon

jo
        men det meningsgivende fremtræder, når du vælger definerede funktionsværdier
dvs
        ikke funktionsværdier i intervallet [-5;5]

        Det andet, du præsterer, er gammel vane uden x-restriktioner.


Svar #7
15. januar 2013 af SolSmil (Slettet)

Jeg vælger tdefinerede værdier og får så:

f(−7)  = −3.4

f(7) = −2.77778

dvs. vi har en vendetangent ?


Skriv et svar til: monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.