Matematik

Hjælp til kvadratsætninger

18. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Mine opgaver lyder : find frem til løsningen ved hjælp af kvadratsætningerne

25a2 + b2 – 10ab = (5a – b)2

Hvordan kommer man frem til det facit?


Brugbart svar (2)

Svar #1
18. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

Kvadratsætningen lyder: (x+y)2 = x2 + y2 + 2xy ("første led i anden plus andet led i anden plus det dobbelte produkt")

Hvis dit udtryk kan skrives på kvadratisk form, skal det være muligt at identificere x og y:

Det er nærliggende, at x2 = 25a2  og at y2 = b2, eller x = ±5a og y = ±b

2xy ville så være: ±10ab. Da det skal være -10ab, må x og y have forskelligt fortegn.

Så kan du enten bruge formen (-5a+b)2 eller (5a-b)2. Det kommer ud på et.


Svar #2
18. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

Tak for svaret, men jeg er bange for at jeg stadig ikke forstår helt :/

Gider du evt. stykke det op for mig så jeg kan se hvordan det gøres?


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. januar 2013 af mette48 (Slettet)

(5a – b)2  betyder  (5a-b)*(5a-b)                        ganger hvert led i 1.parentes med hvert led i 2.parentes

5a*5a-5a*b-b*5a+b*b=

25a2-5ab-5ab+b2 =

25a2-19ab+b2


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. januar 2013 af hesch (Slettet)

#2:   #1 "gætter", at:

25a2 + b2 – 10ab = ( x + y )2 = x2 + y2 + 2xy

Der afstemmes så parvis:

x2 = 25a2 ⇒  x = ±5a

y2 = b2  ⇒  y =  ±b

2xy = -10ab  ⇒ xy = -5ab   ( betyder, at x og y har forskelligt fortegn, da højre side af lighedstegnet er negativ )

Altså hvis x = 5a må y = -b  og omvendt.

Så en løsning er:

x = 5a

y = -b

og

( 5a - b )2 = 25a2 + b2 - 10ab


Svar #5
18. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

Tak for svarene :)

Lige til sidst.. hvad betyder dette tegn ± ? Det har jeg ikke set før, og det er noget fjernundervisning jeg har så jeg kan ikke lige række hånden op og spørge..


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. januar 2013 af hesch (Slettet)

Plus eller minus betyder det ( du må selv vælge fortegn ).


Skriv et svar til: Hjælp til kvadratsætninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.