Matematik

andengradspolynomierne

24. januar 2013 af fruerlund123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej jeg har brug for hjælp til denne opgave

opgaven lyder: afgør for hvilket heltal n der gælder at   2*n^2 - n -15 er et primtal    husk at bevise at det ikke gælder for andre heltal n 

hvordan løser jeg denne opgave og hvordan beviser jeg det 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

Du skal have et primtal som er et positivt heltal tal der kun kan deles med sig selv  og 1 og give et heltal, lad P være det primtal.

Lad N,M være tilfældige positive heltal:

Så der skal gælde at [ 2n^2-n-15 ] / N  = M

=>  NM = 2n^2-n-15

Hvis det er primtal må og skal N=M forskellige fra 1

så du skal løse ligningen for 2n^2-n-15-N^2 = 0 og finde hvad N skal være for at n>0 bliver et heltal.

 

Beviset vil måske følge fra om det N du finder er den eneste løsning til en af de ligninger der skal stilles op undervejs.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2013 af SuneChr

# 0

n(2n - 1) - 15

n = 4 kunne være et godt bud.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2013 af SuneChr

       for  n lige   |→ ulige sammensat tal

       dog n = 4   |→ 13

        |→  "afbildes i" .

       Wilsons sætning .


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Polynomiet

p(x) = 2x2 -x -15

har rødderne x = 3 og x = -5/2 , hvorfor vi har faktoriseringen

2n2 -n -15 = 2·(n-3)·(n+5/2) = (n-3)·(2n+5) .

Hvis produktet (n-3)·(2n+5) skal være et primtal, må der derfor gælde, n-3 = 1 eller 2n+5 = 1 , dvs

n = 4 eller n = -2 . Hvis man er begrænset til at n skal være et naturligt tal (n hel og > 0), er n = 4 den eneste mulige løsning.

For n = 4, er n-3 = 1 og 2n+5 = 2·4+5 = 13 , så 2n2 -n -15 = 13 er et primtal, og n = 4 er derfor en løsning, og det er den eneste løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. januar 2013 af SuneChr

                           # 4

                                         Blændende flot bevis, og enkelt.


Skriv et svar til: andengradspolynomierne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.