Matematik

Nulløsningen til denne andengradsligning

26. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er kommer så langt, jeg har ganget ledene med 2 for at fjerne brøken.. Men hvordan kommer jeg videre herfra?

½t2+3t=0
2*½t2+2*3t
t^2+6t=0


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. januar 2013 af mathon

 

 

                                 t2 + 6t = 0

                                 t (t + 6) = 0                    og nul-reglen


Svar #2
26. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

Det er den nul-regel jeg er i tvivl om..

vil det sige at løsningerne er 0 v 6?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. januar 2013 af mathon

 

                         det vil sige at løsningerne er 0 v -6


Svar #4
26. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

ah tak, seks tallet skulle selvfølgelig over på den anden side af lighedstegnet..

Kan du hjælpe mig med den her?

1,1x2 - 0,88x = 0,528?

Kan jeg regne denne ud som en almindelig 2 grads ligning, eller hvordan griber jeg det an?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. januar 2013 af mathon

 

                         1,1x2 - 0,88x - 0,528 = 0

                         25x2 - 20x - 12 = 0


Svar #6
26. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

ok.. Hvordan kom du frem til det? Man skal gange med noget kan jeg se, men hvordan?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. januar 2013 af mathon

løs den som

                         1,1x2 - 0,88x - 0,528 = 0


Svar #8
26. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

Jeg kan jo ikke løse den, har prøvet men tallene giver ingen mening..

hvordan når du frem til

25x2 - 20x - 12 = 0?

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. januar 2013 af mathon

 

                   1,1x2 - 0,88x - 0,528 = 0

                   1,1x2 + (-0,88)x + (-0,528) = 0

 

     a = 1,1
    b = (-0,88)
    c = (-0,528)

    d = (-0,88)2 - 4 • 1,1 (-0,528) = 3,0976 = 1,762
    √(d) = 1,76

                                    -(-0,88) ± 1,76
                             x =   -----------------                             
                                            2•1,1

 

                                    0,88 ± 1,76
                             x =   -----------------                             
                                           2,2
 

                                   
                             x =   0,4 ± 0,8                 

                                x = 1,2   v   x = -0,4        
                                         

                             


Svar #10
26. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

Tak for det :) nu kan jeg se det bare var et eksempel, med 25x2 - 20x - 12 = 0


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. januar 2013 af mathon

det var ikke bare et eksempel

                         1,1x2 - 0,88x - 0,528 = 0                multipliceret på begge sider med 250/11  giver

                         25x2 - 20x - 12 = 0                         som er samme ligning med mere bekvemme koefficienter


Svar #12
26. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

ok, hvordan vidste du at det var lige netop 250 du skulle gange med?


Brugbart svar (1)

Svar #13
26. januar 2013 af mette48 (Slettet)

Du havde også fået noget nogenlunde pænt hvis du havde divideret med 0,11

10X2 - 8x - 4,8 = 0


Brugbart svar (1)

Svar #14
26. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ligningens koefficienter er tre decimaltal, hvor decimalerne ikke er mindre en 1000-dele, så hvis man ganger ligningen med 1000, slipper man af med decimalerne:

1100x2 -880x - 528 = 0 .

Man ser så, at

1100 = 11·100 = 11·22·52

880 = 8·11·10 = 11·24·5

528 = 11·48 = 11·24·3

Heraf ser man, at den største fælles faktor for de tre koefficienter er 11·22 = 44, så hvis man dividerer med 44, fås så

25x2 -20x -12 = 0

Rødderne beregnes til det samme uanset hvilket sæt koefficienter, der benyttes.


Skriv et svar til: Nulløsningen til denne andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.