Matematik

Vektorregning

26. januar 2013 af olav1000 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle....

 

Hvordan kan man ved hjælp af vektorregning bestemme en ret linjes ligning, når man kender to punkter på linjen?

- man mangler jo normalvektoren?

 

Eksempel:

R(1,-6) og P(-2,3)

 

Tak på forhånd......... 


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Vektoren a = RP er en retningsvektor, så dens tværvektor â er en normalvektor til linien.


Svar #2
26. januar 2013 af olav1000 (Slettet)

Tak!

Svar #3
26. januar 2013 af olav1000 (Slettet)

Men når man så har fundet den ligning, hvordan bestemmer man så koordinatsættet til hver af skæringspunkterne med akserne? ....

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. januar 2013 af AMelev

Skæring med 1.aksen: y = 0 → løs ligningen

Skæring med 2.aksen: x = 0 → Indsæt og reducer


Svar #5
26. januar 2013 af olav1000 (Slettet)

jeg skal stadig regne det ud vha. af vektorer, så tror desværre ikke jeg må gøre sådan der...


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. januar 2013 af AMelev

Der er ikke andre måder mig bekendt. Du har brugt kendskab til vektorer til at finde en ligning for linjen - derefter skal du bare bruge din øvrige matematiske viden.


Svar #7
27. januar 2013 af olav1000 (Slettet)

Hmm, nogle der har en anden idé?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvad mener du med en anden ide? Når man har fundet ligningen for linien på formen

ax + by + c = 0 ,

drejer det sig om først at sætte x = 0 og bestemme det tilhørende y, og dernæst at sætte y = 0 og bestemme det tilhørende x.


Svar #9
27. januar 2013 af olav1000 (Slettet)

Min lærer sagde bare at jeg skulle løse opgaven først på den måde som jeg har lært i 1.g og så bagefter vha. vektorregning - det er derfor jeg tænker, om der måske er en anden måde at gøre det på :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Og der er jo netop benyttet vektorregning til at opstille liniens ligning. Derefter benytter man så sund fornuft til at besvare det andet spørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. januar 2013 af AMelev

Jeg tror, din lærer kun har ment bestemmelse af ligningen.

Bestem hældningskoefficienten, så kan du bestemme linjens ligning med 1g-metoden.

Du kan bestemme hældningskoefficienten på to måder

1. Når du kender retningsvektoren (r1,r2) kan du bestemme den retningsvektor, der har 1 som førstekoordinat ved at dividere med r1.

2. Anvend retningsvektoren og det kendte punkt til at finde et andet punkt på linjen og anvend de to punkter til at bestemme hældningskoefficienten


Skriv et svar til: Vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.