Fysik

solcellepanel

05. februar 2013 af solsorten1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Et solcellepanel vist på figur 4.1 belyses med en glødelampe med konstant lysintensitet. Solcellepanelet forbindes som vist på figur 4.2. Man varierer belastningsmodstanden og måler sammenhørende værdier af polspænding og belastningsstrøm.

 

opgave 4

http://static.uvm.dk/udd/gym/eksamensopgaver/2012/fysik_A_htx_maj25/# 

  

Figur 4.1. Solcellepanelet. Kuglepennen er medtaget for at vise størrelsen.  
Figur 4.2. Elektrisk kredsløbstegning over måleopstillingen.

a) Tegn en graf, der viser den afsatte effekt i belastningsmodstanden som funktion af strømstyrken, og aflæs maksimaleffekten.

b) Hvilken resistans skal belastningsmodstanden have, hvis solcellens polspænding skal være 3,00 V ?

Solcellepanelet kan, i en simpel model, opfattes som en spændingskilde i serie med en indre modstand, hvor den indre modstand varierer med belastningsstrømmen.

c) Tegn en graf, der viser den indre modstand af solcellepanelet som funktion af strømstyrken gennem belastningsmodstanden.


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. februar 2013 af hesch (Slettet)

Ad:  Man varierer belastningsmodstanden og måler sammenhørende værdier af polspænding og belastningsstrøm.

a)  P = U * I.   Plot effekten som funktion af strømmen.  Gør som skrevet står i a).

b)  Interpoler sammenhørende værdier, med hesyn til at finde R = U / I.  ( Sjus, find et "interessant område" for interpolation ).

c)  Af tabel for sammenhørende værdier findes at hvilespændinding = 3818 mV ( øverste linie ).

Benyt Ri,n= ΔU/I=(3818mV-Un)/In.   Plot Ri,n som funktion af In.


Svar #2
06. februar 2013 af solsorten1 (Slettet)

Jeg forstår slet ik dit svar for b & c


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. marts 2013 af JacobHolmJensen (Slettet)

Jeg kunne også godt tænke mig et svar her, dog mest til C!


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. marts 2013 af hesch (Slettet)

b)   Hvis polspændingen skal være 3,00V, er "et interessant område" her:

mV               mA

3319             5.50
2962             7.35

Ved interpolation findes:

3000mV      7,153mA

medfører  R = 3000mV / 7,153mA = 419,4Ω

------------------------------------------------------------------

c)  Hvilespænding = Polspænding når strømmen er 0.  Af:

Spænding         Strøm
[mV]             [mA]
3818             0.00
3795             0.37

ses at hvilespænding må være 3818mV.

Ri,n= ΔU/I=(3818mV-Un)/In.    ⇒

Ri(0,37mA) = (3818mV - 3795mV) / 0,37mA = 62,2Ω.   

Plot nu værdien ( 0,37mA  ;  62,2Ω )

Således plottes også andre tabelværdier, og en graf kan tegnes ud fra plottet.


Skriv et svar til: solcellepanel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.