Matematik

Ligning's regnestykke

08. februar 2013 af Ceerial (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Jeg er igang med nogle ligninger/bogstavsregning.

Jeg skal have lavet en masse opgaver her i ferien, men har ikke mulighed for at få hjælp af nogen, så håber i kan hjælpe.

Regnestykket jeg er gået i stå ved er:

2 + 5 (X- 4) - 2 X = X + 4

Nogen der kan forklare hvad jeg skal gøre? Det er gået fint nok for mig indtil videre. Men eftersom der er kommet parenteser, er jeg blevet lidt forvirret.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2013 af mathon

 

                     2 + 5(x- 4) - 2x = x+ 4                          gang ind i parentesen

                     2 + (5x - 20) - 2x = x+ 4                        hæv parentesen

                     2 + 5x - 20 - 2x = x+ 4 .........


Svar #2
10. februar 2013 af Ceerial (Slettet)

Jeg har lige et spørgmål mere.

Jeg sidder med en facitliste, som jeg kan regne opgaverne efter med. Og jeg får normalt opgaverne rigtigt hver gang. Men det er egenligt ubevist.

F.eks:

8 * x - 15 = 5 * x + 6

8x - 5x     = 15 + 6

3x             = 21

21/3          = 7

Det som jeg gør lidt ubevist, er når jeg samler og optæller ledene.

Altså om der skal være min, plus, gange eller divider mellem ledene, når jeg optæller. Det gør jeg egenligt ved at se på resultatet og prøve mig lidt frem. Men det holder jo ikke i længden.

Nogen der kan forklare mig hvordan jeg finder ud af det, uden at bare prøve mig frem?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man benytter de generelle regneregler for regning med ligninger:

Man kan addere eller subtrahere den samme størrelse på hver side af ligningen.

Man kan gange eller dividere med den samme størrelse, der ikke er 0, på hver side af ligningen.

Tænk på de to sider i en ligning som de to skåle på en skålvægt. Ligningen udtrykker, at det, der står på de to sider, er det samme, at der er balance eller ligevægt på skålvægten. Lægger man noget til i den ene skålvægt, må man også lægge det til i den anden skålvægt for at bevare balancen, ligevægten. At løse en ligning består i gennem en række skridt at lægge passende til eller trække passende ting fra i begge skåle, så man til sidst står med x i den ene skålvægt og en kendt talstørrelse i den anden.


Svar #4
10. februar 2013 af Ceerial (Slettet)

Jeg må indrømme at jeg ikke helt forstår.

Metoden med at trække at noget fra på hver side af ligmed tegnet, tror jeg ikke er den samme metode som jeg har lært det på.


Skriv et svar til: Ligning's regnestykke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.