Matematik

arcosh og sinh

16. februar 2013 af arto460 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Skal vise at:

arcosh(y) = log(y + √(y2-1))

Vi har:

y = (e^x + e^(-x))/2 = a/2 + 1/(2a)
=>

a^2 - 2ay + 1 = 0

a = y ± √(y2 -1)

Men hvad er grunden til at vælge + og ikke minus løsningen? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2013 af mathon

 

             i hvilken sammenhæng?


Svar #2
16. februar 2013 af arto460 (Slettet)

I den sammenhæng at andengradsligningen har to løsninger. Jeg er ikke givet andet end det ovenstående. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2013 af mathon

 

 formentlig fordi 
                               kun y + √(y2 -1) er af interesse i udtrykket arcosh(y) = log(y + √(y2-1))


Svar #4
16. februar 2013 af arto460 (Slettet)

det forstår jeg ikke. Jeg skal vise at sidstnævnte udtryk gælder ved at løse en andengradsligning. Men det synes jeg ikke forklarer hvorfor jeg skal vælge det ene og ikke det andet. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Funktionen f(x) = cosh(x) er en lige funktion. Der gælder, at cosh(-x) = cosh(x) . Funktionen cosh(x) er derfor ikke injektiv, og den har derfor strengt taget ikke en omvendt funktion. Men dens restriktion til definitionsmærngden [0;∞[ er injektiv og har derfor en invers, som man kalder Arcosh, eller cosh-1 . Når man skal finde dens forskrift, skal man derfor begrænse sig til den ikke-negative løsning i ovenstående
2.-gradsligning.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. februar 2013 af peter lind

cosh(x) = cosh(-x) så man er tvungen til at begrænse den inverse kun at eksistere for  x≥0. Den negative løsning svarer til at man får et negativt x for y > 1.  Undersøg evt. monotoniforholdet for løsningern som bevis for dette.


Svar #7
16. februar 2013 af arto460 (Slettet)

okay tak gutter :) Men jeg skal gøre det samme for sinh, og den er jo injektiv. Alligevel får jeg to løsninger til min andengradsligning. Er der nogen god forklaring her?


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man løser en ligning for ex . Der er en positiv og en negativ løsning til ligningen. Man skal jo vælge den, hvor ex > 0 for at kunne komme tilbage til x.


Svar #9
17. februar 2013 af arto460 (Slettet)

okay. Men så er det vel også grund nok for at udvælge den positive løsning for udregningen med cosh(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, det er det ikke, for der fås to positive løsninger.

For y = cosh(x) får man ligningen

e2x - 2yex +1 = 0 , y ≥ 1

med rødderne

ex = y ± √(y2 -1) , y ≥ 1

der jo begge er positive.

For y = sinh(x) får man ligningen

e2x -2yex -1 = 0

med rødderne

ex = y ± √(y2+1) ,

hvor de to rødder altid har modsat fortegn.


Skriv et svar til: arcosh og sinh

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.