Kemi

HJÆLP (haster)... Ang. fordelingsforhold

21. februar 2013 af Jessica1 - Niveau: A-niveau

Hej derude

Jeg sidder med en kemi opgave som jeg virkelig ikke kan komme videre med. 

Spørgsmålet er følgende: 

Lægemidlers evne til at passere de upolære biologiske membraner er af central betydning for stoffernes virkning i kroppen. I den sammenhæng vurderes lægemidlers polaritet ofte ud fra fordelingsforholdet, KF, mellem octan-1-ol og vand.
Fordelingsforholdet er defineret som
K_F=(c_stof (octan-1-ol))/(c_stof (aq))
Nedenfor ses struktur og fordelingsforhold for pravastatin og simvastatin. Begge stoffer anvendes som lægemidler mod for høje cholesteroltal.

SE VEDHÆFTEDE FOR STRUKTUREN

Fordelingsforholdene er bestemt ved 25 ? og pH 7 i vandfasen.
Argumenter for, at fordelingsforholdet for pravastatin er meget mindre end fordelingsforholdet for simvastatin. Inddrag såvel stoffernes struktur som vandfasens pH i argumentationen. 

Jeg har prøvet, men det eneste jeg er kommet frem til er at pracastatin har flere polære grupper end simvastatin. 

Håber der er nogen der kan hjælpe :) 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. februar 2013 af Sove (Slettet)

Hvis du ser på antallet ef polære grupper i forhold til antallet af C-atomer i molekylet.

Pravastine 23 C-atomer 5 hydrofilegrupper giver forholdet 23/5 = 4,6

for simvastati 25 C atomer 3 hydrofile grupper   25/3 = 11,6

Husk at vise de hydrofilegrupper på strukturformlerne.

Samtidigt indeholder Pravastine en syregruppe der ved pH 7 er på anionform.

 

 


Skriv et svar til: HJÆLP (haster)... Ang. fordelingsforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.